Relationships of attitude toward biology classroom environment, attitude toward biology and achievement in biology, among ninth and eleventh grade greek students
- Tez No: 5457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji dersi sınıf ortamına karşı tutum, Biyoloji dersine karşı tutum, Biyoloji dersi başarısı iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET DOKUZUNCU VE ONBİRİNCİ SINIF YUNANLI Ö?RENCİLERİN BİYOLOJİ DERSİ BAŞARISI, BİYOLOJİ DERSİNE VE BİYOLOJİ DERSİ SINIF ORTAMINA KARŞI TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER MANOUSSOU, Moutzouri İrene Yüksek Lisans Tezi Danışman:Doç.Dr. Meral AKSU Şubat 1989,103 sayfa Bu çalışma biyoloji dersine karşı tutum, biyoloji sınıf ortamına karşı tutum ve biyoloji dersi başarısı arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Çalışmanın örneklemi, Atina'daki dört okuldan seçilen 184 dokuzuncu sınıf ve 184 onbirinci sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Araştırmada sözü edilen ilişkileri bulmak amacıyla, öğretim yılı sonunda öğrencilere uygulanan bir tutum ölçeğinin puanları ve öğretmenler tarafından verilen dönem sonu notlarına korrelasyon analizleri uygulanmıştır. Talton ve Simpson tarafından geliştirilen ve yedi alt-ölçekten oluşan Likert-tipi bir ölçek olan ölçme aracı araştırmacı tarafından Yunancaya cevrilmiştir.llk altı alt-ölçek biyoloji dersi sınıf ortamına karşı tutumu ve yedinci alt-ölçek biyoloji dersine karşı tutumu ölçmektedir. iiiÇalışmanın sonuçları dokuzuncu ve onbirinci sınıfta hem kız hem erkek öğrenciler için; (a) biyoloji dersi sınıf ortamına karşı tutum ve biyoloji dersi başarısı, (b) biyoloji dersine karşı tutum ve biyoloji dersi başarısı, ve (c) biyoloji dersi sınıf ortamına karşı tutum ve biyoloji dersine karşı tutum arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIPS OF ATTITUDES TOWARD BIOLOGY CLASS ROOM ENVIRONMENT, ATTITUDE TOWARD BIOLOGY AND ACHIEVEMENT IN BIOLOGY, AMONG NINTH AND ELEVENTH GRADE GREEK STUDENTS. MANOUSSOU, Moutzouri Irene M.S.. i n Science Education Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Meral Aksu February 1989, 103 pages The present study search for relationships between, attitude toward Biology and attitude toward Biology classroom environment, attitude toward Biology and achievement in Biology, and between attitude toward Biology classroom environment and achievement in Biology. The sample of the present study was, 184 ninth and 184 eleventh grade Greek students of four schools in Athens, selected by purposive sampling. The scores of an attitude instrument, which was administered to students at the end of the school year, and the final grades reported by the teachers, were used in correlation procedures for determining relationships among them.The instrument, developed by Talton and Simpson, was translated to Greek. It was Likert-type scale and included seven subscales. The first six subscales were used for measuring attitudes toward Biology classroom environment and the seventh subscale was used for measuring attitudes toward Biology. The results of the present study indicate that there is a positive significant relationship between, (a) attitude toward Biology classroom environment and achievement in Biology, (b) attitude toward Biology and achievement in Biology, and (c) attitude toward Biology classroom environment and attitude toward Biology, at ninth and eleventh grade for both sexes. Key words : attitude toward Biology classroom environment, attitude toward Biology, achievement in Biology. 11