İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinde sınav kaygısı, matematik kaygısı, genel başarı ve matematik başarısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation into the relationship between test anxiety, mathematics anxiety, academic achievement and mathematics achievement of the seventh and eight grade primary school students
  1. Tez No: 314728
  2. Yazar: SAADEDDİN BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Matematik Kaygısı, Genel Başarı, Matematik Başarısı, Seviye Belirleme Sınavı, Test Anxiety, Mathematics Anxiety, Academic Achievement, Mathematics Achievement, Level Determination Test
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin sınav kaygıları, matematik kaygıları, genel başarıları ve matematik başarıları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca bu değişkenlerin; cinsiyet, sınıf düzeyi, matematik dersini sevme/sevmeme durumu, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı, anne-baba meslek durumu gibi farklı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırma verileri 2010-2011 eğitim-öğretim yılı elde edilmiştir. Örneklem grubundaki öğrencilere, sınav kaygısı için; Spielberger (1974-1979) tarafından geliştirilen, Öner ve Albayrak-Kaymak (1985) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Sınav Kaygısı Envanteri?, matematik kaygısı için; Şentürk (2010) tarafından geliştirilen ?İlköğretim Öğrencileri İçin Matematik Kaygı Ölçeği? uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Anketi? uygulanarak da örneklem grubundaki öğrencilere ait farklı demografik veriler elde edilmiştir. Genel başarı ölçütü olarak öğrencilerin 2011 SBS'deki sınıf puanları, matematik başarısında ölçüt olarak da 2011 SBS'deki matematik netleri kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen sayısal verilerin kendi aralarında ilişkilerinin incelenmesinde pearson koralasyon analizi, sayısal verilerin farklı demografik değişkenlere göre farklılaşmalarının incelenmesinde ise; bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi ANOVA ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümleri SPSS 16.0 programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırma bulgularına bakıldığında sınav kaygısının; matematik kaygısı ile pozitif, genel başarı ve matematik başarısı ile negatif ilişki içinde olduğu görülmektedir. Matematik kaygısı ile genel başarı ve matematik başarısı arasında negatif ve anlamlı ilişki, matematik başarısı ile genel başarı arasında ise pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Sınav kaygısı matematik dersini sevme/sevmeme durumu, anne-baba eğitim düzeyi ve kardeş sayısına göre farklılaşmaktadır. Matematik kaygısı ise; sınıf düzeyine, matematik dersini sevme/sevmeme durumuna ve anne-baba eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Genel başarı araştırmada incelenen tüm demografik değişkenlere göre farklılaşırken, matematik başarısının ise cinsiyet haricindeki tüm demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, relations between the seventh and eighth grade primary school students? test anxiety, mathematics anxiety, academic achievement and mathematics achievement have been investigated. Besides, whether these variables differentiate or not depending on various demographic data such as gender, grade, willingness to participate in mathematics classes, parents? educational background, number of sisters/brothers, parents? professions has been analysed.Survey data was obtained in the spring term of 2010-2011 Academic Year. ?Test Anxiety Inventory?, developed by Spielberger (1974-1979) and adapted for Turkish researchers as ?Sınav Kaygısı Envanteri? by Öner and Albayrak-Kaymak (1985), and ?Mathematics Anxiety Scale for Primary School Students?, developed by Şentürk (2010), were administered to the students in the sampling group to investigate students? test and mathematics anxiety levels, respectively. In addition, by conducting ?Personal Information Questionnaire?, developed by the researcher, various demographic data on the students in the sampling group was obtained. While the students? 2011 SBS (Level Determination Exam) scores were included in the study as academic achievement criteria, their mathematics scores in the 2011 SBS were used as mathematics achievement criteria.Pearson correlation analysis was used to investigate the interrelation between the numeric data, whereas independent group t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Kruskal Wallis-H test to investigate the differentiation of numeric data depending on various demographic data. The data were analysed by using SPSS 16.0.It is clear from the findings that whereas the relationship between test and mathematics anxiety is positive, a negative relationship is observed between academic and mathematics achievement. It can also be observed that there is a negative and significant relationship between mathematics anxiety, academic and mathematics achievement, while the relation between mathematics and academic achievement is positive and significant. Whereas test anxiety varies depending on students? willingness to attend mathematics classes, parents? educational background and number of sisters/brothers, mathematics anxiety differentiates depending on grade, the enthusiasm to attend mathematics classes and parents? educational background. Moreover, it can be realized that while academic achievement differentiates depending on all demographic data observed in the study, mathematics achievement varies depending on all demographic data except gender.