Birinci Balkan Savaşı yenilgisinin iç ve dış sebepleri
Domestic and overseas reasons of First Balkan War defeat
  1. Tez No: 314740
  2. Yazar: SUAT ZEYREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİF MEHMET SANCAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşı, Şark Ordusu, Garp Ordusu, Vardar ve Ustruma Kolordusu, Çatalca, Şükrü Paşa, Mahmut Muhtar Paşa, Abdullah Paşa, Mahmut Şevket Paşa, Hasan Tahsin Paşa, Hasan Rıza Paşa, Bulgar Ordusu, Savof, Dimitriyef, Ferdinand, Yunan Ordusu, Sırp Ordusu, Karadağ Ordusu, Balkan War, East Army, West Army, Vardar and Ustruma Kolordusu, Mahmut General Muhtar, General Abdullah, Genaral Hasan Tahsin, Bulgar Army, Savof, Dimitriyef, Ferdinand, Yunan Army, Sırp Army, Karadağ Army
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 509
Özet
Birinci Balkan Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Balkan topraklarının ikinci taksimi olmuş ve Balkanlardaki hâkimiyetine büyük ölçüde son vermişti. Hatta Balkanlarda dengelerin bozulmasıyla birlikte büyük bir savaşın başlangıcı olarak görülmüştü. Osmanlı Devleti'ni her bakımdan etkileyen Balkan Savaşları; askeri, ekonomik ve siyasi olarak yeni arayışların başlamasına neden olmuştu. Fakat bu arayışlar Balkan Savaşı'nın neden ve nasıl kaybedildiğini dikkate almadan başlatılmıştı. Savaşta sorumluluğu olanların hesap vermeden kurtulmaları yeni arayış sürecinde yeni hataların yapılmasına neden olmuştu. Balkan Savaşı'nda sorumluluğu olan çok sayıda başarısız komutanlar yeni ve üst görevler üstlenirken, başarıları olanlar ise tasfiye edilmişler ya da bir köşede unutulmuşlardı.Batılı devletlerin Türkiye'ye dostça olmayan politikaları da gittikçe açıklık kazanmaya başlamıştı. Türkiye, Balkan Savaşı öncesinde adeta yalnız ve sahipsiz bir hale gelmişti. Türkiye için tek umut veren şey savaşın sonucu ne olursa olsun sınırların değişmeyeceğinin batılı devletler tarafından deklare edilmesiydi. Şark Cephesi'nde beklenmedik bir şekilde mağlubiyetler yaşanması Bulgarların geçiş yollarını kontrollerine almalarına neden olmuştu. Önemli bir hata da savaşa girilmesinde acele edilmesi konusudur. Bütün hazırlıkların tamamlanması beklenememiştir. Savaşa girilirken birçok eksiğin olması, sıkıntıya gelemeyen askerlerin ve bazı birliklerin komutanlarının firar etmelerine neden olmuştu. Bu çalışma ile amacımız, Birinci Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinde ne gibi etkenler olduğunu ortaya koymaktır. Bilinmezlerle dolu olan Balkan Savaşı'nın basit nedenlerle kaybedilmesi düşünülemez. Bu önemli konunun bütünüyle aydınlatılması elbette kolay değildir. Bu çalışma yapılırken ATASE Arşivi başta olmak üzere, Osmanlı Arşivi, TİTE Arşivi, İSAM Arşivi ve bazı özel arşivlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
First Balkan War ends up the dominance of Ottoman Empire in Balkan region. Even it was thought that it was a kind of rehersal of a big war. The Balkan war made Ottoman Empire look for new ways in political, ecomonic and military actions. But that was done without considering the reasons of first Balkan War defeat and new mistakes was inevitable to be done. Upon getting into the First world war, it was all forgotten that Ottomans had just gone out of a big war with a defeat, that was considered to be very risky by the foreign countries.Furthermore, failed commanders were taking big responsibilities while the good commanders were fired or forgotten.And Turkey was left alone and ownerless.The only hope for Turkey was the declaration of powerful countries promising that borders were not to be changed whatever the results of the war. Unexpected losses at east front lines made Bulgarians take the control of the passage ways that caused lacking of military tools to be transfered.Defeats were then inevitable.One of the biggest mistake was that the preparations of war done in a hurry. Furthermore, due to the those situations, some soldiers even some commanders run away.Not fully militarized groups were easily abondoned.The Redif army was not good enough cause the soldiers were old and reluctant.In this study,we aimed at searching and finding the reasons of First Balkan War. It is a milestone for recent era of Turkey, but there are many unknowns of Balkan War. The reasons couldn?t be simple ones for such a crucial war, and also it is not easy to lighten it uo with all details. The Archive of general staff ATASE, prime ministry Ottoman archive, TITE archive, ISAM archive and some private archive were used. .