Anavatan Partisinin siyasal ideolojisi
The ideology of the Anavatan Party
- Tez No: 277573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Toplayıcı Parti, Neo-liberalizm, Neo-muhafazakarlık, Yeni Sağ, 24 Ocak, 12 Eylül, Turgut Özal, ANAP, Catch-all Party, Neo-liberalism, Neo-conservatism, New Right, January 24, September 12, Turgut Özal, ANAP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Siyasal partiler üzerine yapılan çalışmalar sonucu, siyasal partilerin klasik tanım ve sınıflandırılması yerine daha kapsamlı bir tanımlama ve sınıflandırma çabaları içine girilmiştir. Bu çalışmalar içerisinde Otto Kircheimmer tarafından yapılan ?catch-all party? (Toplayıcı Parti) tanımlaması, günümüz partilerinin pek çoğunu tanımlamada kullanılabilecek bir kavramdır. Türkiye'de, ?catch-all party? tanımlaması, 1983 yılında 4 eğilimin partisi olmak üzere kurulan ANAP için geçerlidir.ANAP'nin ideolojisi olarak kabul edilen yeni sağ ideoloji ekonomik alanda neo-liberalizmden ve siyasal alanda ise neo-muhafazakarlıktan oluşur. Dünyanın 20. Yüzyılda yaşadığı krizler ve bunlara karşı ürettiği çözümler, yeni sağın anlaşılmasında oldukça önemlidir. Doğaldır ki bu krizler ve çözüm önerileri bize yeni sağın sadece ekonomik boyutunu görmekte fayda sağlayacaktır. Yeni sağın siyasal dönüşümü için, neo-muhafazakar düşünceyi irdelemek ve onun ne olduğunu ortaya koymak önemlidir.Batı'da Thatcher ve Reagan'ın uygulamaya koyduğu yeni sağın Türkiye'deki temsilcisi ANAP'dir. 1983 yılında kurulan ve 2010 yılına kadar Türk siyasal hayatında varlığını sürdüren ANAP'nin ekonomik ve siyasal olarak icraatlarını ya da ideolojisini anlayabilmek için, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi geçmişine kısaca değinmek gerekmektedir. Türkiye'nin kuruluşundan 1980 yılına kadar çeşitli ekonomik ve siyasi modeller denenmiş, ancak bu modeller krizlere geçici çare olsa da bir müddet sonra başka krizlere neden olmuştur. 12 Eylül 1980 sonrası oluşan yapıda gerek Askeri Rejim'in gerekse de toplumun geniş bir kesiminin desteğini alan ANAP ve Turgut Özal, 6 yıl iktidarda kalacak ve yeni sağ politikaları uygulamaya gayret gösterecektir. ANAP, yeni sağ düşünceye uygun bir şekilde, enerjisinin çoğunu ekonomiye harcamış, siyasal düzeni ise Askeri Rejim'e bırakmıştır. ANAP iktidardayken, yine Turgut Özal'ın önderliğini yaptığı ve 24 Ocak 1980 tarihinde uygulamaya konulan istikrar paketini sürdürmeye büyük gayret göstermiştir. Türkiye'de ANAP'nin temsilciliğini yaptığı yeni sağın, ekonomik alanda 24 Ocak kararlarıyla, siyasal alanda ise 12 Eylül'le başladığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Results of studies on political parties, a more comprehensive definition and classification efforts, instead of political party?s classical definitions and classifications were entered into. In these studies, made by Otto Kircheimmer“catch-all party”definition is a concept, can be used to definition the most of nowadays parties. In Turkey, ?catch-all party? definition is valid ANAP, in 1983 established to be party of four tendencies.The new right ideology, is accepted as the ideology of the ANAP, consist of the neo-liberalism in economic area and the neo-conservatism in political area. In the 20th Century, crisis, the world?s lived and solutions, against these crisis were produced is very important to understand the new right. It is natural that this crisis and the solution will benefit us to see only the economic dimension of the new right. To investigate neo-conservatist idea and to reveal what is it is important for the poitical transformation of the new right.In the West, Thatcher and Reagan implementing the new right?s representative in Turkey is ANAP. To understand economic and political performances of the ANAP that established in 1983 and effect's continuing until 2010, should be mentioned briefly economic and political past of the Turkey. From the Turkey's foundation to until 1980 tested variety economic and political models, but these models, even though solution to crisis, after a while another crisis has caused. In the structure created after September 12, 1980, the ANAP and Turgut Özal, the military regime and broad sections of society support of them, will stay in power for 6 years and will effort to apply the new right politics. In accordance with the new right-thinking, the ANAP has spent most of its energy for the economy and has left political order to The Military Regime. While ANAP in power, has shown great effort to maintain the stabilization package, implemented on January 24, 1980. It will not be wrong to say that The new right, representative is ANAP in the Turkey, began with the 24 January Desicions in economic area and with the September 12 in political area.
Benzer Tezler
- Milliyetçi Çalışma Partisinin Türk siyasetindeki yeri ve önemi ( 1985-1993 )
Location and importance of the Nationalist Working Party in Turkish politics (1985-1933)
ZİYA BÖLÜK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerNevşehir Hacı Bektaş Veli ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HAŞİM ERDOĞAN
- Muhafazakâr demokrasi düşüncesi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nde siyasal söylemin dönüşümü
Conservative democracy thought and transformation of political discourse in the Justice and Development Party
İBRAHİM BARAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Siyasal Bilimlerİstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BEKİR BERAT ÖZİPEK
- Türkiye'de yeni sağ politikalarının yükselişi: 12 Eylül askeri darbesi ve ANAP iktidarı
The rise of new right policies in Turkey: 12 September military coup and Motherland Party government
HASAN BURAK BİLİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Siyasal BilimlerHatay Mustafa Kemal ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİZAM ÖNEN
- Türkiye'de muhafazakârlığın siyasal hayattaki yeri
The place of conservativism in political life in Türkiye
EMRE TÜRKER
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Siyasal Bilimlerİstanbul Arel ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FATMA ASLI KELKİTLİ
- Anavatan Partisi'nin siyasal dönüşümü
Political transformation of The Motherland Party
SELAMİ ERDOĞAN
Doktora
Türkçe
2008
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET YETİŞ