Annelerin kız çocuklarının örgün eğitim yaşantılarına ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination of mothers? attitudes towards their daughters? formal education lives
  1. Tez No: 314991
  2. Yazar: HÜRREM ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN BENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girl child, Formal education lives, Mothers? attitudes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 8. sınıfta okuyan kız çocuklarının annelerinin, kızlarının ilköğretim sonrası örgün eğitim yaşantılarına ilişkin tutumlarını incelemek, yaş, öğrenim düzeyi ve meslek grupları gibi demografik değişkenlerle annelerin konuya ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 9 merkez ilçeden ( Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Yenimahalle) Keçiören İlçesinde bulunan ilköğretim okulları oluşturmaktadır. Bu ilköğretim okulları basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Keçiören ilçesinde farklı sosyo-ekonomik düzeyde yer alan 73 ilköğretim okulundan tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 17 ilköğretim okulunun 8.sınıfında okuyan toplam 1549 kız öğrenciden basit rasgele örnekleme yöntemi ile 171 kız öğrencinin anneleriyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Annelerin yaşının kız çocuklarının ilköğretim sonrası örgün eğitim yaşantılarına ilişkin tutumlarında etkili bir faktör olmadığı görülmüştür. Annelerin kız çocuklarının ilköğretim sonrası örgün eğitim yaşantılarına ilişkin tutumları arasında; kızlarının daha iyi bir evlilik yapabilmesi için orta öğretimini tamamlaması gerektiği, orta öğretimini tamamlaması için ek iş yapması gerekmediği, ayrıca para biriktirmesi gerekmediği ve devlet, özel kuruluşlardan maddi destek almayı düşünmediği ifadelerinde annelerin öğrenim düzeylerinin önemli bir faktör olduğu bulunmuştur. Annelerin meslek sahibi olmalarının kız çocuklarının ilköğretim sonrası örgün eğitim yaşantılarına ilişkin tutumlarında iyi bir evlilik yapabilmesi için orta öğretimini tamamlaması gerektiğini ve orta öğretime geçişi için gerekli bilgiyi öğrenmesi gerektiği ifadelerinde önemli bulunmuştur.Anahtar Kelime: Kız çocukları, Örgün eğitim yaşantıları. Annelerin tutumları
Özet (Çeviri)
This research was planned and carried out with the aims of examining the attitudes of mothers, who have daughters attending 8th grade of elementary education, towards their daughters? post-elementary school formal education lives; and of determining the relationship between these attitudes and various demographic variables such as age, educational background and professional group. The universe of the research consisted of the elementary schools -under the Republic of Turkey Ministry of National Education, Ankara Provincial Directorate of National Education- that were located in the District of Kecioren among the nine central districts ( Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Yenimahalle). The elementary schools were determined through simple random sampling. Then, 17 elementary schools were selected through stratified sampling from a total of 73 elementary schools with various socioeconomic levels in Kecioren. 1549 schoolgirls were at the 8th grades of these 17 elementary schools. Among them, 171 were selected through simple random sampling and their mothers were interviewed face-to-face. It was observed that the mother?s age is not a significant factor affecting their attitudes towards their daughters? post-elementary school formal education lives. The mother?s educational background was found to be a significant factor in the following subjects: the daughter needs to complete secondary education in order to have a better marriage, the mother does not need to work in an extra job neither does she need to save money for her daughter to complete secondary education, and she does not plan to receive financial support from public or private institutions. On the other hand, for the mother to have a job was found to be a significant factor in their attitudes in the following sub-dimensions: the daughter needs to complete secondary education in order to have a better marriage, and she needs to obtain necessary information in order to start secondary education.