Nanokristal zirkonya silika kompozit tozlarının süperkritik CO2 yöntemiyle sentezi ve topaklanma probleminin önlenmesi
The synthesis of nanocrystalline zirconia - silica composite powders with supercritical CO2 method and the prevention of agglomeration problem
  1. Tez No: 315172
  2. Yazar: İSMAİL ÜZÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÖÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokristal, Nanotoz, Silika, SiO2, Süperkritik CO2, Topaklanma, Zirkonya, ZrO2, Agglomeration, Nanocrystalline, Nanopowder, Silica, SiO2, Supercritical CO2, Zirconia, ZrO2
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Nano boyutta toz sentezlerken dikkat edilecek en önemli nokta, tozların topaklanmasını önlemektir. Yüksek yüzey alanına sahip olan nanopartiküller çok kolay topaklanabilmektedir. Buda toz üretimi esnasında yaşanan en büyük teknolojik problem olarak ortaya çıkmaktadır.Bu tez çalışmasında süperkritik CO2 yöntemiyle nanokristal ZrO2-SiO2 kompozit tozları başarılı bir şekilde sentezlenmiş, topaklanma problemi kontrol altına alınmış ve tetragonal zirkonya fazının geniş bir sıcaklık aralığında kararlı kalması sağlanmıştır.Nanokristal ZrO2-SiO2 kompozit tozlarını süperkritik CO2 yöntemiyle sentezlemek için başlangıçta hazırlanan solüsyona herhangi bir ilave yapılmadan topaklanma derecesi değeri 5'e kadar düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The most fundamental concerns during the synthesis of nanopowder is to prevent the powder from agglomeration. Nanoparticles having high surface area tend to agglomerate very easily. This , thus, emerges as the biggest technological problem.In this study, nanocrystalline ZrO2-SiO2 composite powder was successfully synthesized by using supercritical CO2 method, and agglomeration problem of this powder was under control, and tetragonal zirconia phase was stabilized at a wide range of temperature.In order to synthesize nanocrystal ZrO2-SiO2 composite powder via supercritical CO2 method, the degree of agglomeration was decreased to 5 without any additions to the initial solution.