Broiler rasyonlarına değişik düzeylerde katılan vitamin A ve folik asidin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ile bağışıklık üzerine etkileri
The Effect of different amounts of vitamin A and folic acid, added to the broiler rations, on live weight gain, feed consumption and immunity
  1. Tez No: 31535
  2. Yazar: AYŞE TÜMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, Vitamin A, Folik Asit, Broiler, Vitamin A, Folic Acid, Immunityvalues were 2.210, 2.242, 2.338
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
I. ÖZET Rasyona katılan farklı miktarlardaki vitamin A ve Folik asidin etlik piliçlerde canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma ve bağışıklık üzerine etkilerinin incelendiği bu araştırmada 400 adet günlük hybro civciv kullanılmıştır. Biri kontrol ve dördü deneme olmak üzere herbiri seksener hayvandan oluşan 5 grup ile yürütülen çalışma 42 gün sürdürülmüştür. Kontrol grubu ile i., 2., 3. ve 4. deneme gruplarının rasyonlar inin vitamin A ve folik asit (mg/kg> kapsamla rı sırasıyla 6000, 1.00 5 3000, 1.00? 6000, 0.50; 9000, 1.00 ve 6000, 1.50 olacak şekilde düzenlenmiştir. Civcivlerin araştırma sonu ortalama canlı ağırlıkları yukarıdaki grup sırasına göre 2049.35, 2028.36, 1996.45, 2037.92 ve 2101. 28g olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki farklılıklar istatistik! açıdan önemsiz bulunmuştur 0.05). Yine gruplara göre sırasıyla ortalama yem tüketimleri 3946.90, 4008.35, 3956.07, 4112.08 ve 3930.52 g, toplam yemden yararlanma değerleri ise 1.964, 2.015, 2.022, 2.058 ve 1.906 olarak sapmıştır. Bu sonuçlara göre kontrol grubundan 5İ50 daha yüksek folik asit içeren rasyonla beslenen 4. grupta yemden yararlanma oranı diğerlerinden daha iyi
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect Of Different Amounts Of Vitamin A And Folic Acid, Added To The Broiler Rations, On Live Weight Gain, Feed Consumption And Immunity In this experiment one day old 400 hybro chicks were used to investigate the effects of different amounts of vitamin A and folic acid, added to the broiler rations, on live weight gain, feed conversion and immunity. The feeding experiment was carried on 42 days. The chicks were divided into 5 groups, one control e and the others experiment groups. Each group had 80 chicks. Vitamin A (IU/kg) and folic acid Cmg/kg!» amounts of rations were arranged as 6000, 1.00; 3000, 1.00; 6000, 0.50; 9000, 1.00; 6000, 1.50 for control and first, second, third and fourth experiment groups respectively. At the end of the experiment, the avarage live weight of the chickens were found as 2043.35, 2028.36, 1996.45, 2037.92 and 2101.28 g respectively. The differences among the groups were not found statistically important 0.05). Total feed consumption avarages for the groups were 3946.90, 4008.35, 3956.07, 4112.08 and 3930.52 g, and also feed efficiency