Ekstraoküler kas cerrahisinde adezyon oluşumunun önlenmesinde mitomisin c ve infliksimab'ın etkinliklerinin deneysel olarak karşılaştırılması
Comparing the effects of mitomycine c and infliximab in scar formation in experimental strabismus surgery
  1. Tez No: 315462
  2. Yazar: EMİN SERBÜLENT GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE AYÇA SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon, Fibrozis, İnfliksimab, Mitomisin C, Şaşılık Cerrahisi, Adhesion, Fibrosis, İnfliximab, Mitomycine C, Strabismus surgery
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmanın amacı şaşılık cerrahisi sonrası oluşan adezyon, fibrozis ve enflamasyonun azaltılmasında Mitomisin C ve İnfliksimab'ın etkinliklerinin karşılaştırarak araştırılmasıdır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Komitesi'nden hayvan deney onayı alınarak 20 adet Yeni Zelanda tipi albino tavşanının (3-5kg) 40 gözü çalışmaya dahil edildi. Gözler Mitomisin C (grup 1) ve kontrol grubu ( grup 1a), İnfliksimab (grup 2) ve kontrol grubu (grup 2a) olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Sağ gözler çalışma sol gözler kontrol grubu olarak kullanıldı.Asepsi işlemlerini takiben; konjonktiva limbal yolla açılıp üst rektus kası bulundu. Kas dezinsersiyo yapılıp Mitomisin C 0,2 mg/ml dozunda 5 dakika, İnfliksimab 5 mg / ml dozunda 5 dakika cerrahi alana uygulandı. Süre sonunda cerrahi alan10 cc serum fizyolojik ile yıkandı. Dezinsersiyo yapılan kas aynı bölgeye 6/0 vikril ile sütüre edildi. Konjonktiva anatomiye uygun olarak kapatıldı. 4 hafta sonra tavşanlar histopatolojik inceleme icin sakrifiye edildi.Fibrozis oluşumu açısından değerlendirildiğinde İnfliksimab grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (P=0,005). Adezyon oluşumu açısından değerlendirildiğinde Mitomisin C (p=0,280) ve İnfliksimab (p=0,579) adezyon oluşumunu azaltıyordu fakat istatistiksel anlamlı değildi. Enflamasyonun azaltılması açısından bakıldığında Mitomisin C (p=0,796) ve İnfliksimab (p=0,739) etkili bulunmadı.Bu çalışma cerrahi sonrası oluşan fibrozis ve adezyon oluşumunun hem Mitomisin C hem İnfliksimab grubunda kontrol grubuna göre daha az olduğunu göstermiş; fakat cerrahi sonrası oluşan enflamasyonu önleyemediğini göstermiştir. İnfliksimab'ın fibrozis oluşumunu önlemesi anlamlı şekildedir.Bir TNF alfa blokeri olan İnfliksimab'ın artan doza bağlı daha güçlü antifibroblastik etki göstermesi, sistemik ve göze ait yan etkilerinin düşük olması, uygulanışının kolay olması gibi özelliklerinden dolayı şaşılık cerrahisinde adezyon ve fibrozisin azaltılmasında iyi bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
To evaluate and compare the effects of Mitomycine C and İnfliximab on postoperative adhesion, fibrosis and inflammation after strabismus surgery in rabbitsTwenty New Zealand albino rabbits were used for the study. All animals were handled in accordance with the ARVO Statement for the Use of Animals in Ophthalmic and Vision Research and the study was performed after the approval of local Animal Ethics Committee.Both eyes of all 20 rabbits underwent disinsertion and reinsertion of the superior rectus via limbus based conjunctival incision. Right eyes were used as the study group (group 1 and 2, n=10 for each) and the fellow eyes as control (group 1a and 2a, n=10 for each). In group 1 sponge soaked in 0.2mg/ml Mitomycine C and in group two 5 mg/ml İnfliximab was applied on the disinsertion site for 5 minutes. In control groups, sponge soaked in saline solution was used. Topically applied agents were washed out with 10 ml of saline solution in all groups. Reinsertion of the muscles with 6/0 vicryl suture and conjunctival suturing with 8/0 vicryl suture was done. All the eyes received topical gentamicin drops 3 times a day for 7 days and followed for 4 weeks.The animals were killed at the end of fourth week and sites of muscle reattachment were processed for histopathological examination.Adhesion (graded 0-3),fibrosis (graded 0-4) and leukocyte density (graded 0-5) were evaluated in the surgical sites of the eyes.Compared with the control eyes, there was no significant difference with regard to leukocyte infiltration at the surgical area of superior rectus. Adhesion was found to occur less in both group 1 and 2 but the difference was not statistically significant (p=0.280 and p=0.579 respectively). In group 2 fibrosis occurred significantly less than other groups (p=0.005). Fibrosis in group 1 was also less than group 1a, but the difference was statistically insignificant.Postoperative adhesion and fibrosis is one of the major complications of strabismus surgery. This study shows postoperative adhesion and fibrosis occured less in both Mitomycine C and İnfliximab groups than control groups,but the difference was statistically significant only for the antifibrotic effect İnfliximab. Both Mitomycine C and İnfliximab was not effective enough to control postoperative inflammation in the surgical site. The intraoperative use of İnfliximab seems to decrease postoperative fibrosis in rabbit eyes after extraocular muscle surgery.