Ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) intrasinovyal tendon iyileşmesi ve yapışıklık oluşumuna etkisi
The effect of ESWT on intrasynovial flexor tendon healing and adhesion formation
- Tez No: 315461
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇOLAK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
 - Anahtar Kelimeler: ESWT, iyileşme, intrasinovyal tendon, yapışıklık, Adhesion, ESWT, healing, intrasynovial tendon
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Fleksor tendon yaralanmalarında karşılaşılan temel sorunlardan birisi olan tendon çevresi yapışıklıkların engellenmesi ve aktif eklem hareket açıklığının sağlanması için bugün bilinen etkili çözüm uzvun erken hareketlendirilmesidir. Çalışmamızın amacı intrasinovyal bir tendon olan FDP ( Flexor Digitorum Profundus; Derin Fleksör Tendon ) tendonunda uygulanan yaralanma ve onarım modelinde ESWT' nin (Extracorporeal Shock Wave Therapy; Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi ) etkisini araştırmaktır.Bu çalışma Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı tarafından Ekim 2011- Haziran 2012 tarihleri arasında yapıldı.Çalışmamızda 80 adet Ross308 Broiler horozun sağ ayak orta parmağının derin fleksör tendonunda yaralanma ve onarım modeli oluşturuldu. Primer onarım sonrası uygulanan ESWT' nin intrasinovyal tendon iyileşmesi ve yapışıklık oluşumu üzerindeki etkisi, histolojik ve biyomekanik analizlerle immobilizasyon ve kısıtlı parmak hareket grupları ile karşılaştırıldı.Histolojik veriler incelendiğinde toplam yapışıklık skoru bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Kantitatif yapışıklık skorları bakımından ise gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edildi ( p = 0,010 ). İnflamatuar evreleme skorları arasındaki fark gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bulundu ( p = 0,003 ).İmmobilizasyon + ESWT grubunda inflamatuar hücre göçünün anlamlı olarak farklı olması, tendon iyileşme sürecinin ESWT' den etkilendiğini göstermektedir.Sonuç olarak, fleksör tendon yaralanmaları sonrasında yapılan cerrahi tedaviyi takiben ESWT' nin rehabilitasyonun bir parçası olarak kullanılıp kullanılmayacağı ile ilişkili ek deneysel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Early-motioning the limb is the most basic solution protocol today in order to prevent development of adhesions between the flexor tendons and the surrounding structures, which is one of the primary problems with respect to flexor tendon injuries, and to ensure active range of motion. The purpose of our study is to research the effect of Extracorporeal Shock Wave Therapy ( ESWT ) on the laceration and repair model that is utilized in the flexor digitorum profundus ( FDP ), which is an intrasynovial tendon.This study has been performed by University of Mersin, School of Medicine, Department of Orthopaedics and Traumatology between October 2011 and June 2012.We created the laceration and repair models in the deep flexor tendons of the central toes of each right foot of Ross308 Broiler roosters. We studied the effect afterwards primary tendon repair of ESWT on intrasynovial tendon healing and adhesion formation, and compared these across immobilization and immediate constrained digital motion groups through histological and biomechanical analyses.Upon examining the histological data, is can be seen that groups did not have significant differences in terms of total adhesion score yet. They had significant differences in terms of quantitive adhesion scores ( p = 0,010 ). The groups had significant differences in terms of inflammatory staging scores (p = 0,003 ).The fact that the immobilization + ESWT group had significantly different cell migration indicates that the tendon healing process is affected by ESWT.In conclusion, more experimental studies are needed as to whether ESWT can be used as a part of the postoperative management following a flexor tendon injury and primary tendon repair.