Matriks metalloproteinaz-3 (MMP-3) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) gen polimorfizminin akut miyokard infarktüsüne olası etkileri
Matriks metalloproteinaz-3 (MMP-3) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) gen polimorfizminin akut miyokard infarktüsüne olasi etkileri
- Tez No: 315471
- Danışmanlar: PROF. LÜLÜFER TAMER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: AMİ, MMP, polimorfizm, AMİ, MMP, Polymorphism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Akut miyokard İnfarktüsü (AMİ), dünyada mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerinden birisidir. Koroner damarların aterosklerozu AMİ gelişimi için en önemli nedendir. Aterosklerotik plağın büyümesinin nedeni; damarın intima tabakasında hücreler, ekstrasellüler matriks elemanları ve lipidlerin birikip yapısal değişiklikler oluşturmasıdır. AMİ fizyopatolojisi MMP gibi çeşitli proteinlerin dahil olduğu karmaşık bir süreçtir. Araştırmalarda, MMP etkinliğinin ateromatöz plak oluşumu, arter duvarı ve plağın yırtılması gibi süreçleri etkileyerek AMİ'ye neden olabileceği ileri sürülmektedir. Bazı hastaların geleneksel risk etmenlerinin olmamasına rağmen, miyokard infarktüsü geçirmesi olaya tanımlanmamış genetik etkenlerin eşlik ettiğini düşündürmektedir. Çalışmamızda hem ateroskleroz gelişim sürecinde hem de plak yırtılmasında rolü olduğu düşünülen MMP'ler arasında özellikle MMP-3 ve MMP-9'un normal arterlerde bulunmayıp aterosklerotik plaklarda bulunması nedeni ile bu çalışmada MMP-3 ve MMP-9 genlerine ait polimorfizmlerin AMİ tanısında erken bir belirteç olarak rutinde kullanılabilir mi sorusuna ışık tutmayı amaçladık.Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji polikliniklerine göğüs ağrısı ile başvuran ve miyokard infarktüsü tanısı alan, yaşları 34-85 arasında değişen 68 erkek, 22 kadından oluşan 90 hasta (hasta grubu) ve herhangi sistemik bir hastalığı bulunmayan yaşları 30-68 arasında değişen, 39 erkek ve 51 kadından oluşan 90 birey (kontrol grubu) olmak üzere toplam 180 kişi dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubunun periferik kanından MMP-3 5A/6A, MMP-9 C 1562T polimorfizmleri ve MMP düzeyleri tespit edilmiştir. Hastalarda MMP-3 6A/6A genotipi belirgin yüksek bulunurken MMP-9 polimorfizmi ile hastalık arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. MMP-3 düzeyleri ise yalnızca 5A/6A genotipinde anlamlı olarak düşük saptanmıştır. MMP-9 düzeyleri ise CC ve CT genotipine sahip hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak Türk toplumunda diğer toplumlardan farklı olarak AMİ ile yalnızca MMP-3 6A/6A genotipi ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Myocardial infarction has become one of the leading causes of death around the world. Atherosclerosis of the coronary arteries is major cause of acute myocardial infarction. The reason of atherosclerotic growth is accumulation of extracellular matrix proteins, lipids, cells in the intimal layer of arteries leading to structural changes. Physiopathology of the AMİ is complex process that is contributed by MMP and other proteins. İt is suggested that MMP activity causes AMİ by affecting atherosclerotic plaque formation, rupture of arterial wall and plaque. Although some patients who have had a myocardial infarction don?t have any conventional risk factors, suggesting the contribution of uncharacterized genetic component. The purpose of this study is to identify MMP-3 and MMP-9 polymorphisms that confer to myocardial infarction and relation of polymorphisms between their serum concentrations and identify the question that whether MMP-3 , MMP-9 polymorphisms were able to be biomarkers for AMI.The patients who admitted to Mersin University medical faculty Hospital cardiology department with chest pain and diagnosed as AMİ were recruited to this study. We studied ninety control subjects(39 males, 51 females) who haven?t any systemic disease and ninety patients(68 males, 22 females). We studied MMP-3 5A/6A, MMP-9 C1562T polymorphisms and MMP concentrations from peripheral blood. We found that MMP-3 6A/6A genotype had been significantly high in patients. İt is found that there were no association between MMP-9 polimorphism and AMİ. Serum MMP-3 levels were significantly low in 5A/6A genotype. MMP-9 levels were significantly high in CC and CT genotypes.