Yeni sentez edilen palladyum (ıı) bileşiğinin transforme fibroblastlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of novel synthesis palladium (ii) complex on transformed fibroblasts
  1. Tez No: 315537
  2. Yazar: MELİS DEBRELİ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Palladyum (II) bileşiği, Sarkom, Apoptozis, Cancer, Palladium (II) complex, Sarcoma, Apoptosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kanser halen çok ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavisinde yeni çıkan ilaçlara rağmen halen tam başarı sağlanamamıştır. Bu nedenle, kanser tedavisinde kullanılabilecek yeni bileşik arayışı sürmektedir. Bu çalışma, yeni sentez edilen palladyum (Pd) (II) bileşiğinin transforme fibroblast hücreleri üzerindeki antikanser etkisini belirlemeye yöneliktir.Bu amaçla ilk basamak olan in vitro sitotoksisiteyi belirlemede kullanılan MTT ve ATP canlılık testlerinden faydalanılmıştır. Ayrıca hücrelerdeki sitotoksik aktivite gerçek zamanlı sitotoksisite analiz sistemi (xCELLigence RTCA) ile doğrulanmıştır. Pd (II) bileşiğinin fibrosarkom hücreleri üzerindeki sitotoksik/ sitostatik etkilerinden sorumlu hücre ölümü (apoptozis/nekrozis) mekanizmasının belirlenmesi amacıyla akım sitometri sistemi kullanılmıştır. Hücrelerde apoptozis varlığı Hoechst 33342/PI/Calcein-AM üçlü boyama yöntemi ile floresan mikroskopta görüntülenerek desteklenmiştir.Sonuç olarak, yeni sentez edilen Pd (II) bileşiğinin fibrosarkom hücrelerinde apoptozisi indükleyerek büyüme baskılayıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Pd (II) bileşiğinin, insan fibrosarkomlarında yeni bir tedavi seçeneği olarak kullanılabileceği öngörüsüyle ileri in vivo deneylerin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is still a very significant health problem and there is still not enough success its treatment despite new drugs. Therefore, the search for a new compound in cancer therapy is going on. The aim of this study is to determine the anticancer activity of novel Pd (II) complex on transformed fibroblast cells.For this purpose, MTT and ATP cell viability tests are utilized to determine in vitro cytotoxicity. Furthermore, cytotoxic activity is confirmed with real time cytotoxicity analysis system (xCELLigence RTCA). Flow cytometry is used to determine the cell death mechanism (apoptosis/necrosis) in cytotoxic/cytostatic effects of Pd (II) complex on fibrosarcoma cells. Presence of apoptosis is supported with Hoechst 33342/PI/Calcein-AM triple staining method in fluorescence microscope.In conclusion, it has been determined that novel Pd (II) complex has an antiproliferative effect on fibrosarcoma cells by inducing apoptosis. It has been concluded that there is a need for in vivo experiments with the prediction of usage of novel Pd (II) complex as a therapy in human fibrosarcomas.