Mimarlık dünyasında yaşam boyu öğrenme:interaktif e-atölye modülü önerisi
Lifelong learning in architecture world: the proposal of interactive e-workshop module
  1. Tez No: 315558
  2. Yazar: KIYMET SANCAR ÖZYAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KARADAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık eğitimi, Uzaktan eğitim, Yaşam boyu öğrenme, Probleme dayalı öğrenme, Architectural education, Distance education, Life-long education, Problem Based Learning
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Mimarlık eğitimi mimarlık okullarında başlamakta ancak yaşam boyu sürmektedir. Türkiye'de mimarlık eğitimi genel olarak, dört yıllık mimarlık bölümlerinde başlamakta ve bitmektedir. Mimarlık eğitimi ile mimarlık mesleği uygulaması arasında süreklilikten söz etmek mümkün değildir, hatta bir kopukluğun olduğu gözlenmektedir. Mimarlık eğitimini tamamlayan bir mimar, çoğunlukla kurumsal eğitimle ilişkisini kesmektedir.Mimarlıkta sürekli mesleki gelişimle amaçlanan, mimarların bilgi ve becerilerinin toplumun ihtiyaçlarına uygun olmasını garantiye alan, bunların yitirilmemesini, zenginleştirilmesini veya artırılmasını sağlayan ve yaşam boyu süren bir öğrenme süreci oluşturmaktır.Bu çalışmanın amacı, mimarlık eğitimi ve sonrasında karşılaşılan sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik bir eğitim modeli oluşturmaktır.Araştırmada, sorunların tespit edilebilmesi için anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilere bağlı olarak uygulanması gereken eğitim yaklaşımı ve eğitim yöntemi tespit edilmiştir.Eğitim yaklaşımı olarak probleme dayalı öğrenme yaklaşımı, yöntem olarak da çağın gerekliliklerini yerine getirebilecek ve esnek bir yapıya sahip olan uzaktan eğitim tercih edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda bir eğitim modeli oluşturulmuştur. Eğitim modelinde verilmesi gereken dersler anket çalışması sonucu belirlenmiş ve ders içerikleri oluşturulmuştur. Ayrıca eğitim yöntemine uygun web ortamı önerilmiştir.Tasarlanmış olan bu eğitim modelinin uygulanabilmesi için işlem basamakları tespit edilmiştir. Bu aşamada; veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan bilgi testleri, katılımcıların ve araştırmacının görüşlerini belirteceği tutum ölçekleri önerilmiştir.Araştırmanın sonunda bazı sınırlılıklara rağmen bu eğitim modelinin işlerliği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Architectural education begin in architectural schools but last lifelong. Generally, in Turkey, architectural education begins and finish in 4-year architectural departments. There isn?t continuity between architectural education and practice. An architect who finished formal architectural education usually disconnect with institutional education.The aim of the continuous professional development in architecture is to compose a learning process lasting lifelong.The aim of this research is to establish the problems encountered in architectural education and post-education and create an educational model for these problems.In this study, survey was conducted to architects to detect problems in architectural education. Educational approach and training method are applied have been identified depending on the data obtained from the survey.Problem-based learning approach was chosen as an educational approach and distance learning that can meet the requirements of age and has a flexible structure was preferred as the educational method. An educational model has been developed in accordance with the data obtained from the research. Courses must be given in educational model was determined through a survey and course content was created. In addition, a web environment was created according to the education method.This education model which was designed by researcher was tried with an architect, a group of twenty persons and the functioning of the model was investigated. At this stage of research, the information tests generated by the researcher and attitude scales specified by the views of participants and the researcher were used as a means of data collection. At the end of study, workable of this educational model has been proven despite of some limitations.