Prostat kanser hücrelerinde çift sarmal kırık onarımının androjen ile değişiminin araştırılması
Investigating androgen-mediated alteration of double strand break repair response in prostate cancer
  1. Tez No: 315640
  2. Yazar: BESRA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SAMİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, R1881, DNA onarımı, DNA çift zincir kırıkları, topoizomeraz inhibitörleri, ATM, DNA-PKcs, gH2AX, Prostate cancer, R1881, DNA repair, DNA double strand breaks, topoisomerase inhibitors, ATM, DNA-PKcs, gH2AX
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Androjen reseptörünün (AR) androjenler veya diğer bazı büyüme faktörleri tarafından aşırı aktivasyonu sonucu prostat hücrelerinde kanserleşme görülmekte ve günümüzdeki uygulanan anti-hormon tedavilerinin AR aracılı sinyali tamamen susturamadığına ilişkin çalışmalar bulunmaktadır.Bu tez çalışmasında, prostat kanserinde DNA hasarı onarımının kanserleşmeye geçiş sürecindeki öneminden dolayı, hücre hatlarında topoizomeraz inhibitörleri kullanılarak, androjenlerin DNA hasarı yanıtı ve onarımındaki rolü araştırılmıştır. Çalışmalarımızda androjenlerin varlığında DNA onarım kapasitesinde ATM ve H2AX fosforilasyonlarının azalması yönünde ekspresyon değişiklikleri bulgulanmıştır. Ayrıca androjen uygulamalarında azalan ATM ekspresyonunun yerini diğer hasar onarımdan sorumlu olan, DNA-PK'ya bıraktığı ve böylece hücrelerde androjenlere bağlı DNA hasar ve yanıtlarının farklı olabileceği sonucuna varılmıştır. ATM(S1981) fosforilasyon odakları incelendiğinde, DNA hasarı sırasında oluşan pATM(S1981) fosforilasyon odaklarının androjenlerin varlığında anlamlı bir şekilde yüksek oldukları gözlenmiştir. DNA hasarı sonrasında hasar oluşturan topoizomeraz inhibitörlerinin uzaklaştırılması ile ATM ve H2AX fosforilasyonlarının geri dönüşlerinde (DNA onarımında), kamptotesinin ve doksorubisinin farklı mekanizmalarla DNA hasarı oluşturabilecekleri düşünülmüştür. Sonuç olarak, androjenlerin DNA hasarı onarım komplekslerinin oluşumu ve biraraya gelişlerinde aktivasyon yaratıcı bir etkiye sahip olabilecekleri ve bu nedenle de onarım kapasitesini arttırabiliyor olabilecekleri öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
As androgen receptor (AR) is activated by certain growth factor including androgens, its constitutive activating function is observed in prostate cancer, in which AR facilitates cancer cell progression due to androgen signaling even though anti-androgen therapy is applied for abrogating prostate cell growth.In this study, using prostate cell lines, if there is topoisomerase inhibitor-mediated DNA damage, the role of androgen signaling were examined in damage and repair processes. In our studies, topoisomerase-mediated ATM and H2AX phosphorylations were studied and found that these phosphorylations were influenced negatively in DNA damage signaling, perhaps in cancer progression as well. Further, the decreasing phosphorylations of ATM were observed that replaced by another damage regulator protein, DNA-PK in cell that resulted altered DNA damage response, which was concluded in our studies. Moreover, the ATM phosphorylations were investigated and found significantly high in the presence of androgens in all phases of cell cycle. Since, topoisomerase inhibitors doxorubicin and camptothesin supposed to be facilitating DNA damage over different pathways, ATM and H2AX phosphorylations were found decreased when these compounds were removed, DNA repair was studied. As a result, androgens may play important roles in gathering DNA damage response complexes (DDR), alter their mediated effects to sustain the genome fidelity, which might be increased by constitutive repair response in prostate cells.