İzmir ili yavaş şehir Seferihisar örneğinde doğal ve kültürel yapı üzerine araştırmalar
Case studies of natural and cultural structure of Seferihisar, İzmir as a cittaslow
- Tez No: 315654
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Seferihisar, Natural Structure, Culturel Structure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada yavaş şehir kavramına ek olarak Seferiihisar'ın doğal ve kültürel yapıları da incelenmiştir. Bu çerçevede ilgili literatürün taranması yoluyla yavaş şehirleri ortaya çıkaran nedenler ve ilkeler üzerinde durulmuş ve yerinde yapılan gözlem ve incelemelerle konu hakkında uygulamalı olarak da veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yavaş şehir kavramının doğal ve kültürel yapılar ile birlikte değerlendirilmesi yapılmıştır.Elde edilen veriler ve bilgiler ışığında Cittaslow ölçütlerinin doğal ve kültürel yapılarla birleşik olarak olumlu ya da olumsuz etkileşimi de ortaya konulmaya çalışılmıştır.Türkiye'de yavaş şehir kavramının incelendiği bölümde üyeliği kabul edilmiş ve bugün artık ülkemiz için yavaş şehir başkenti sayılan duruma gelen Seferihisar ile ilgili bilgiler ve doğal ve kültürel yapıları üzerine analizler yapılmıştır.Son bölümde ise tez çalışmasının sonucu verilmiş, genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki yavaş şehir hareketi, tüm dünyada büyük bir hızla yayılmakta, düşüncelerini benimsetmektedir. Bu hareket gerek dünyada gerekse ülkemizde nitelikli yaşam, sürdürülebilir çevreye ulaşmak için faydalı bir araçtır ve geliştikçe daha çok kente ve insana ulaşıp olumlu değişime katkıda bulunacaktır.AnahtarKelimeler:Cittaslow, Yavaş Şehir, Seferihisar, Doğal Yapı, Kültürel Yapı
Özet (Çeviri)
This study examines the implementation of the concept of Cittaslow movement in Seferhisar, Izmir. In addition to the theoretical analysis of Cittaslow, the natural and cultural structure of Seferihisar is included to the study. In this respect, through a broad literature review, the potential reasons and norms that form Cittaslow concept is emphasized. By observations and inspections on field, empirical data has been collected. Additionally, the development of the concept of Cittaslow with the consideration of the natural and cultural characteristics has been studied.The collected data and the reviewed information have been used to assess the compatibility of the Cittaslow principles and the natural and cultural structure of Seferhisar.Seferihisar has been certified as a Cittaslow, and became one of the pioneers of the movement in Turkey, and recognized as the capital of Cittaslow by the authorities. Thus Seferihisar has been selected in this study due to its qualification for the analysis of the interaction between Cittaslow and the environment.The last part of the thesis includes the result of the study and an overall evaluation has been provided. The results indicate that, the Cittaslow movement in Seferihisar reflects the growing global popularity and the acceptance of Cittaslow around the world. The Cittaslow is expected to grow in the future to improve the quality of life and provide sustainable environment.