Hıyar bakteriyel köşeli yaprak leke hastalığının (Pseudomonas syringae pv. lachrymans) bazı kök bakterileriyle biyolojik savaşımı üzerinde araştırmalar
Investigations on biological control of angular leaf spot disease of cucumber (Pseudomonas syringae pv. lachrymans) by some rhizobacteria
- Tez No: 315688
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hıyar, Pseudomonas syringae pv. lachrymans, bitki gelişimini artıran kökbakterileri, uyarılmış bitki dayanıklılığı, Cucumber, Pseudomonas syringae pv. lachrymans, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Induced Plant Resistance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; duyarlı (22-46 F1) ve tolerant (Crispina F1) hıyar (Cucumis sativus) çeşitlerinde kök bakterileri (KB) ve Acibenzolar S-Methyl (ASM) yoluyla uyarılan bitki dayanıklılığının hıyar köşeli yaprak leke hastalığına, Pseudomonas syringae pv. lachrymans (Psl)'ın populasyonuna ve topraksız tarım sisteminde toplam pazarlanabilir verime olan etkilerinin belirlenmesidir. En başarılı KB izolatı AA11/1'in ve ASM uygulamasının zamana bağlı olarak Psl populasyonuna etkisi saksı denemeleriyle izlenmiştir. ASM, duyarlı ve tolerant hıyar çeşidinde Psl populasyonunu ve hastalık şiddetini Pozitif Kontrole göre azaltmıştır. KB izolatı AA11/1 ise, duyarlı ve tolerant hıyar çeşidinde, Psl populasyonunu etkilemeksizin, hastalık şiddetini Pozitif Kontrole göre engellemiştir. KB ve ASM uygulamaları, topraksız tarım sisteminde, duyarlı hıyar çeşidinde (2246 F1) hastalık şiddetini Pozitif Kontrole göre, sırasıyla % 33 ve 58, tolerant hıyar çeşidinde (Crispina F1) ise % 17 ve 56 oranında engellemiştir. Hastalık baskısının olmadığı koşulda, KB uygulaması pazarlanabilir verimi duyarlı ve tolerant çeşitte Negatif Kontrole göre, sırasıyla, % 33 ve 67 oranında artıran en iyi uygulama olmuştur. ASM uygulaması ise, Negatif Kontrole göre verimde bir fark yaratmamıştır. AA11/1 no'lu KB izolatının in vitro'da Indol 3 Acetic Acid (60 µg/ml) ve yüksek düzeyde siderofor üretme yeteneğine sahip olduğu da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis was that the induced resistance of plant in tolerant/susceptible cultivars of cucumber, which was triggered by Acibenzolar S-Methyl (ASM) and Rhizobacteria (RB), was evaluated for the effects on angular leaf spot disease of cucumber, population of Pseudomonas syringae pv. lachrymans (Psl), and total marketable yield of cucumber plants grown by soilless cultivation. The effect of the treatments of ASM and the most promising RB strain AA11/1 on the population dynamic of Psl was monitored by pot tests. ASM treatment decreased the disease severity and population density of Psl comparing to only pathogen treated control. RB strain AA11/1 decreased the disease severity of Psl on the susceptible/tolerant cultivars compared to the only pathogen treated control without having an effect on the population density of the Psl. Under the conditions of soilless cultivation system; the treatments of RB strain AA11/1 and ASM decreased the disease severity on susceptible cv. 2246 F1 at the rate of 33 and 58%, respectively, whereas on tolerant cv. Crispina F1 at the rate of 17 and 56%, respectively, comparing to Positive Control. In the face of without disease pressure, RB strain AA11/1 was the best treatment, which was increasing the total marketing yield on susceptible and tolerant cultivars at the rate of 25 and 40%, respectively. On the other hand, ASM treatment didn?t result any effect on the yield comparing to non treated cucumber plants. It was established that RB strain AA11/1 showed the producing ability of high level siderophore and Indol-3 Acetic Acid (70 µg/ml) in vitro.