Bitki gelişimini artıran bakteriyel endofitlerin hıyar bakteriyel köşeli yaprak leke hastalığının (Pseudomonas syringae pv. lachrymans) önlenmesinde kullanılma olanakları
Using possibilities of plant growth promoting endophytic bacteria for prevention of angular leaf spot disease of cucumber (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)
  1. Tez No: 371300
  2. Yazar: MUSTAFA AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Endofitik bakteriler, Pseudomonas syringae pv. lachrymans, hıyar, uyarılmış sistemik dayanıklılık, Endophytic bacteria, Pseudomonas syringae pv. lachrymans, cucumber, induced systemic resistance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, sağlıklı hıyar bitkilerinin farklı kısımlarından elde edilen endofitik bakteri (EB) izolatlarının hıyar köşeli yaprak leke hastalığına (Pseudomonas syringae pv. lachrymans, Psl) karşı biyokontrol etkisi ve bitki içerisinde kolonizasyonu araştırılmıştır. 38 EB izolatı, Indol-3-Asetik Asit (IAA), siderofor üretimi, fosfatı parçalama yeteneği, vigorite indeksine etkisi ve antibiyosiz özellikleri gibi in vitro parametreler açısından testlenmiştir. In vitro testlerde başarılı bulunan 24 EB izolatı in vivo saksı denemeleri için seçilmiştir. In vivo'da testlenen EB izolatlarının % 21'i hıyar bitkilerinde Psl'nin gelişimini % 50'den daha yüksek oranda engellemiştir. In vitro ve in vivo test sonuçlarına göre seçilen 80 ve 83 nolu EB izolatlarının bitki içinde kolonizasyonu araştırılmıştır. EB izolatlarının, hıyar tohumlarında 3 - 7,5x106 cfu/g tohum oranında kolonize olduğu saptanmıştır. Her iki endofitik bakteri izolatının tohum bakterizasyonundan 40 gün sonra, kök ve yeşil aksam popülasyonu yaklaşık olarak 1x104-1x105cfu/g plant düzeyinde seyretmiştir. EB izolatlarının köklerdeki ve yeşil aksamdaki kolonizasyonu patojen bakteri inokulasyonundan sonra azalmamıştır. Hıyar bitkisinin içsel dokularında başarıyla kolonize olan 83 nolu EB izolatı, pozitif kontrol ile karşılaştırıldığında, patojen bakterinin populasyon yoğunluğunu on kat azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the isolates of endophytic bacteria (EB) which were obtained from different tissues of healhty cucumber plants were investigated for biological control effects against the angular leaf spot disease of cucumber that caused by Pseudomonas syringae pv. lachrymans (Psl) and their internal colonization in plant tissues. Out of 38 EB isolates were tested for in vitro parameters such as producing of Indole Acetic Acid (IAA) and siderophore, solubilization of phosphate, antibiosis effects on the Psl. Twenty four EB isolates, which were considered as successful in vitro tests were selected for in vivo pot tests. Out of 21 % of EB isolates inhibited the disease development of Psl on cucumber plants at the rate of 51 % under in vivo conditions. The colonization in the plant tissues of EB strains 80 and 83, which were selected for in vitro and in vivo test results, were investigated. It was determined that EB isolates colonized in seed tissues at the rate of 3 - 7,5 x106 cfu/g seed after bacterization. The population densities of two EB strains both in the root and in shoot tissues were determined as approximately 1x104-1x105cfu/g plant 40 days after seed bacterization. The colonization of EB isolates in the root and shoot tissues has not decreased by inoculation of pathogenic bacteria. EB isolate 83, which colonized successfully in the tissues of cucumber plants, has also decreased the population density of pathogenic bacteria as ten-fold compared with pathogen alone treatment.