Ticari fideliklerde sorun olan kabakgil bakteriyel hastalık etmenlerinin izolasyonu ve hıyar köşeli yaprak leke hastalığının biyolojik mücadelesi
Isolation of cucurbit bacterial pathogens affecting commercial nurseries and biological control of cucumber angular leaf spot disease's
  1. Tez No: 866077
  2. Yazar: MERVE OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas syringae pv. lachrymans, Tohum uygulamaları, IAA, Siderofor, Antimikrobiyal etki, Pseudomonas syringae pv. lachrymans, Seed treatments, IAA, Siderophore, Antimicrobial effect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Pseudomonas syringae pv. lachrymans'ın neden olduğu Hıyar Köşeli Yaprak Leke Hastalığı kabakgillerde verim kayıplarına neden olan önemli bir bakteriyel hastalıktır. Bu çalışmada, Adana'da bulunan ticari fideliklerde sorun olan kabakgil bakteriyel hastalık etmenlerinin tanılanması ve yerel antagonistleri kullanarak Hıyar Köşeli Yaprak Leke Hastalığının biyolojik mücadelesi araştırılmıştır. Adana'da ticari kabakgil fidesi üretilen alanlar gezilerek hasta hıyar fidelerinden 19 adet ve kabak fidelerinden 8 adet olmak üzere toplam 27 izolat Pseudomonas syringae pv. lachrymans olarak tanılanırken 14 farklı hasta kavundan elde edilen izolatlar Pseudomonas syringae pv. syringae olarak tanılanmıştır. Biyolojik mücadele çalışmalarında kabakgil yetiştirilen toprak, yeşil aksam, meyve ve tohumlardan toplam 134 adet yerel aday antagonist bakteri izole edilmiş ve laboratuvarımız kültür koleksiyonunda bulunan 164 adet antagonist bakteri de çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 298 adet aday antagonist bakterinin in vitro antimikrobiyal etkisi araştırılmış ve 29 tanesi inhibisyon zonu oluşturarak Pseudomonas syringae pv. lachrymans'ın gelişimini baskıladığı belirlenmiştir. Ayrıca bu 29 izolatın fosfor çözme potansiyeli, siderofor üretimi ve IAA üretme yeteneği incelenmiş ve biyolojik tohum uygulamaları için 15 adet antagonist bakteri seçilmiştir. Hıyar Köşeli Yaprak Leke Hastalığına biyolojik tohum uygulamalarının etkisinin araştırıldığı birinci denemede, 12 etkili antagonist hastalığı %21-78 oranında baskılamıştır. İkinci tohum denemesinde, 5 adet (AD 4-2, OG1-2, OG7-7, NÇ-KK, X-77) antagonist ve bir çift antagonistin kombinasyonu (OG1-2 ve OG7-7) kullanıldığında hastalığın etkili bir şekilde baskılandığı tekrar teyit edilmiştir. Başarılı antagonistler Providencia rettgeri, Bacillus amyloliqofasciens, Bacillus mojavensis, Bacillus pumilus ve Enterecoccus casseliflavus olarak tanılanmıştır. Bu veriler ışığında bu izolatların Hıyar Köşeli Yaprak Leke Hastalığının biyolojik mücadelesinde tohuma uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cucumber Angular Leaf Spot Disease, caused by Pseudomonas syringae pv. lachrymans, is a significant bacterial disease causing yield losses in cucurbit crops. This study focuses on identifying bacterial pathogens affecting cucurbits in commercial nurseries in Adana and investigating the biological control of Cucumber Angular Leaf Spot Disease using local antagonists. A total of 27 isolates, including 19 from infected cucumber seedlings and 8 from zucchini seedlings, were identified as Pseudomonas syringae pv. lachrymans, while isolates from 14 infected melon samples were identified as Pseudomonas syringae pv. syringae. In the biological control experiments, 134 local candidate antagonist bacteria were isolated from soil, aerial parts, fruits, and seeds of cucurbit crops, along with 164 antagonist bacteria taken from the laboratory's culture collection. The in vitro antimicrobial effect of 298 candidate antagonists were assessed, of which 29 showed inhibition of Pseudomonas syringae pv. lachrymans growth by forming inhibition zones. Additionally, the phosphorus solubilization potential, siderophore production, and indole-3-acetic acid (IAA) production capabilities of these 29 isolates were investigated, leading to the selection of 15 antagonists for biological seed treatments. In the first trial to investigate the efficacy of biological seed treatments against Cucumber Angular Leaf Spot Disease, 12 antagonists demonstrated disease suppression ranging from 21% to 78%. A subsequent trial confirmed effective disease suppression with five antagonists (AD 4-2, OG1-2, OG7-7, NÇ-KK, X-77) and a combination of OG1-2 and OG7-7. The successful antagonists were identified as Providencia rettgeri, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus mojavensis, Bacillus pumilus, and Enterococcus casseliflavus. On the basis of these results, it is concluded that these isolates can be applied to seeds for the biological control of Cucumber Angular Leaf Spot Disease.