İzmit körfezi plankton kompozisyonunun mevsimsel olarak incelenmesi ve sediment karakterizasyonu
Analysis of seasonal changes in plankton composition in izmit bay and sediment characterization
- Tez No: 315735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM AYTEKİN ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Biology, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Mikroplankton, TOM, TOC, CaCO3, BSi, Sediment, İzmit Körfezi, Microplankton, TOM, TOK, CaCO3, BSi, sediment, İzmit Bay
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, Ekim 2010-Aralık 2011 dönemlerinde İzmit mikroplankton türlerinin kalitatif ve kantitatif dağılımları, bu dağılımları etkileyen çevresel faktörler, plankton ve fiziko-kimyasal parametreler arasındaki ilişkiler araştırıldı. İncelemeler sonucunda 10 farklı sınıfa ait toplam 151 mikroplankton türü saptandı. Kimyasal parametrelerden nitrit, nitrat, orto fosfat, silika ve amonyum analizleri yapıldı. Batı, Merkez ve Doğu basenlerde belirlenen 54 farklı noktadan yüzey sedimenti, Dilderesi önlerinde iki farklı noktadan 22 ay boyunca 15 günlük periyotlarda tuzak sedimenti örnekleri alındı. Alınan yüzey ve tuzak sedimentleri örneklerinde Toplam Organik Madde (TOM), Toplam Organik Karbon (TOK), Kalsiyum karbonat (CaCO3), Biyojenik silika (BSi) ve Litojenik Madde düzeylerindeki mevsimsel değişimler incelendi. Tür çeşitliliği bakımından Dinophyceae ve Bacillariophyceae sınıfları diğer sınıflara oranla baskındır. İç Körfez'de fitoplankton hücre yoğunluğunda artış gözlenirken, en yüksek TOM değerleri ROTA Limanında (%18,84), en düşük değer Merkez Basende (% 3,55), TOK değerleri Körfez Merkez baseninde (% 4,64) en yüksek olurken, en düşük değer Merkez 32 no'lu (% 0,25) istasyonda belirlendi. En yüksek CaCO3 değeri Merkez Basende (% 37,73), en düşük değer ise Doğu Basende (% 4,69) ölçüldü.Genel olarak İzmit Körfezi'nin en sığ bölgesi olan Marina bölgesinde özellikle karasal kökenli girişlerin olması ve bölgenin su değişim potansiyelinin körfezin diğer bölgelerinden daha düşük olması sebebiyle besleyici element ve plankton yoğunluğunda artışlar gözlendi. Sonuçlar İzmit Körfezi'nin, gerek Doğu, Merkez ve Batı basenleri etrafında yer alan kirletici kaynaklardan gerekse Dil Deresi ile taşınan unsurlardan etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study quantitative distribution of microplankton species in Izmit Bay, the environmental factors that affect this distribution, and the relationship between plankton and physico-chemical parameters were investigated for the period from October 2010 to December 2011. As a result a total of 151 microplankton species which belong to 10 classis determined. Nitrite, Nitrate, Orthophosphate, Silica and Ammonium were analyzed as chemical parameters. Surface sediment samples were taken from 54 different locations in Eastern, Central and Western Basins, while trap sediment samples were taken from two stations on the shore of Dilderesi for 22 months at 15-day intervals. These surface and trap sediment samples were then analyzed for Total Organic Matter (TOM), Total Organic Carbon (TOC), Calcium carbonate (CaCO3) and Biogenic silica (BSi). In terms of diversity, Dinophyceae and Bacillariophyceae are dominant among others. While phytoplankton cell density increased in inner Bay, the highest TOM values were observed in ROTA port (18.84%), the lowest in the Central Basin, the highest TOC values in the central basin (4.64%), and the lowest value in the station no 32 of Central basin (0.25%). The highest CaCO3 values were obtained in Central Basin (37.73%), whereasthe lowest value was observed in the Eastern Basin (4.69%).In general, the shallow Gulf of Izmit in the Marina district and the region, especially to land based inputs to be lower than other parts of the bay due to the potential of the water change and plankton density, increases in nutrients. Results of the Izmit Bay, both in Eastern, Central and Western basins around the sources of the pollutants carried by the elements and was highly influenced by Dilderesi.