Ovcar 3 hücre kültüründe epigallocatechin 3 gallate isimli maddenin tek başına ya da klasik kemoterapatiklerle tek başına ya da kombine kullanımının etkileri
The effect of epigallocatechin 3 gallate in ovcar 3 cell culture which was used solely or in combintaion with conventional chemotherapheutics
- Tez No: 315843
- Danışmanlar: PROF. DR. S. SİNAN ÖZALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over kanseri tedavisi, ovcar-3, EGCG, MTT, DAPI, Ovarian cancer treatment, ovcar-3, EGCG, MTT, DAPI
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eskin, N. Ovcar 3 hücre kültüründe Epigallocatechin 3 gallate isimli maddenin tek başına ya da klasik kemoterapatiklerle kombine yada tek başına kullanımının etkileri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Over kanseri; gelişmiş ülkelerde kadınlarda rastlanan kanserler sıralamasında beşinci en sık kanserle ilişkili ölüm sebebidir ve kadın genital sistem kanser ölümlerinde birinci sırayı almıştır (1). Bunun nedeni, hastalığın çoğunlukla ileri evrelerde tanı alması ve erken semptom vermemesi olarak söylenebilir. Epitelyal over kanserlerinde tedavi asıl olarak; cerrahi ve medikal tedavidir. Over kanseri jinekolojik kanserlerin içerisinde kemoterapiye en iyi cevap veren kanserler arasındadır. Standart tedavi platin tabanlıdır. Erken evre over kanserli hastalarda da ilk yapılan cerrahi rezeksiyona genellikle kemoterapi eklenir. Tüm evreler göz önünde bulundurulduğunda ilk tedavi sonrasında da relaps ihtimali % 6O'lar civarında saptanmış olup, ileri evrelerde bu oran % 80-85'tir. Bu yüzden dikkatler karsinogenezle alakalı kritik hücre yollarını hedef alan biyolojik ajanlara çevrilmiştir (4-8). Tez kapsamında kemoterapatiklerle kombine kullanımlarda alternatif olması amaçlı kullandığımız yeşil çay derivesi olan EGCG'nin (epigallocatechin 3 gallate) Ovcar-3 hücre kültüründe apoptotik etkisini tespit için Tetrazolium Testi (MTT testi) ve DAPI (4-6 diamidino- phenylindole) boyama yaptık. Ardından dört farklı gen üzerindeki etkilerini değerlendirdik. Ovcar-3 hücre kültürü üzerinde EGCG'nin farklı dozlarının, hem tek başına uygulandığında hem de klasik kemoterapatikler olan paklitaksel ve karboplatinin faklı dozlarıyla yapılan kombine uygulamaları sonucunda kanser hücrelerini anlamlı şekilde yok ettiğini saptadık. Üstelik kombine kullanımda tek başına olan etkileri potansiyelize ederek toplamda daha fazla hücreyi apaptozise uğrattı. Yine proliferasyondan sorumlu olduğu bilinen VEGF ve Ki-67 üzerinde de anlamlı azalmaya sebep oldu. Klasik kemotreapatiklere direnç gelişen olgularda, kemoterapatiklerin EGCG ile kombine kullanılmasının tedavi etkinliğini arttırdığını saptadık. Bu bulgumuzun etkinliğinin klinik çalışmalarla desteklenmesinin uygun olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Eskin, N. The effect of epigallocatechin 3 gallate in Ovcar 3 cell culture which was used solely or in combintaion with conventional chemotherapheutics Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, medical specialty thesis in Department of Gynecology and Obstetrics, Eskişehir, 2012. Ovarian cancer is the most common cause of death among women with gynecologic cancer and fifth leading cause of death after lung, breast, colorectal and pancreas cancers in women living in developed countries (1). The reason is considered to be its being diagnosed generally in its late stages and not giving any symptoms in the early stages. Primary treatment for ovarian cancer consist of surgical cytoreduction and paclitaxel/carboplatin combination chemotherapy. Supportive therapy is applied to patients in terminal stage of the disease. Ovarian cancer responds the best to the chemotherapy among the other gynecologic cancers. Taking into account the frequency of each stage of disease and its projected relapse rate, the overall likelihood of relapse after initial therapy for all stages of disease for women with ovarian cancer is 62 percent, it is 80-85 percent for women who present with stage III or IV disease. Fort this reason, a variety of emerging agents with novel targets are currently in development of ovarian cancer (4-8). EGCG; is an extract of green tea, and can inhibit tumorigenesis during the initiation, promotion and progression stages. In this thesis, we performed Tetrazolium test (MTT test) and DAPI to demonstrate the apoptotic effect of EGCG on Ovcar-3 cell culture. Then, we evaluated its effects on four different genes with real time PCR. The resulting observations are; different doses of EGCG which was used both solely and in combination with paclitaxel and carboplatin, resulted in a significant eradication in cancer cells. Furthermore, when it is used in combination, could potantiate the effects of paclitaxel and carboplatin and would induce apoptosis in more ovarian cancer cells. In addition It also caused a significant decrease on VEGF and Ki-67 which are known to be responsible for proliferation. These results show that EGCG, when used in combination with other conventional chemotherapeutics, is a promising candidate as an alternative treatment.