Demans ayırıcı tanısında VEMP testi
VEMP test in differential diagnosis of dementia
  1. Tez No: 315850
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZCAN TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÖZBABALIK ADAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, VaD, VEMP, Sakkulokolik refleks, Dementia, Alzheimer Disease, Vasculer Dementia, VEMP, Sacculocolic Reflex
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Özcan Tunalı, Ç. Demans Ayırıcı Tanısında VEMP Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Güncel tanı yöntemleri Alzheimer ve vasküler demans hastalarında geri dönüşü olmayan kalıcı hasar oluştuğunda tanı konulmasını sağlamaktadır. VEMP sakkulokolik refleks arkını kullanır. Bu çalışmada Alzheimer ve vasküler demans hastalarında VEMP testinin erken ve ayırıcı tanıda kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeyi amaçladık. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi demans polikliniğinde izlenen, 50 yaşın üstünde, farklı evrelerde (hafif, orta ve orta-ağır) 66'sı AH, 34'ü VaD olmak üzere toplam 100 hasta çalışmaya alındı. Klinik olarak Muhtemel AH tanısı NINCDS-ADRDA, VaD tanısı NINDS-AIREN kriterlerine göre konulmuştur. Kontrol grubu olarak nörolojik hastalığı ve işitme kaybı olmayan, 50 yaşın üstünde 23 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol grubuna detaylı otolojik, nörolojik muayene ve nöropsikolojik testler uygulandı. Her iki gruba da serebral BBT veya MRG, EEG, vestibüler testler (odyometrik değerlendirmeler ve VEMP) uygulandı. Her iki gruba da tam biyokimya ve hematolojik inceleme, tiroid fonksiyon testleri, vitamin B12 ölçümü ve APO E değeri ölçümü yapıldı. Her iki tipteki demans hastalarının ve sağlıklı kontrollerin VEMP yanıtları birbirleriyle kıyaslandı. Demans hastalarının ortalama P13 latansı istatistiksel olarak anlamlı şekilde kontrol grubundan daha uzun bulundu. Ortalama yanıt amplitüdü de istatistiksel olarak anlamlı şekilde kontrol grubundan daha düşük bulundu. Hastaların N23 latansı kontrol grubundan daha uzundu, ancak bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak, VEMP testi ucuz, güvenilir, geçerli, kullanımı kolay ve hem hekimler hem de hastalar tarafından tolere edilebilen bir klinik testtir. VEMP testi demansın erken tanısı için yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Özcan Tunalı, Ç. VEMP Test in Differential Diagnosis of Dementia. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Deparment of Neurology Medical Speciality Thesis, Eskisehir, 2012. Current diagnostic methods provide diagnoses after irreversible permanent damages occur in Alzheimer Disease (AD) and vascular dementia (VaD) patients. VEMP uses sacculocolic reflex arc. We aimed to determine whether VEMP test can be used in early and differential diagnosis of Alzheimer and vascular dementia patients. Totally 100 patients including 66 AD and 34 VaD and following in Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Dementia Clinic were included the study. Cases were over the age of 50 and on different stages (mild, mediate and mediate-severe). Clinically possible AD and VaD were diagnosed according to NINCDS-ADRDA and NINDS-AIREN criteria, respectively. Twenty-three healthy voluntaries over 50 years old, without any neurologic disease and hearing loss were included as a control group. Detailed otologic and neurologic examinations and neuropsychological tests were performed in both groups. Cerebral C-BT or MRI, EEG, vestibular tests (audiometric examinations and VEMP) were obtained from all cases. Additionally, complete biochemical and hematological investigation, thyroid function tests, vitamin B12 and APO E value measurements were performed. VEMP responses were compared among both dementia patients and healthy controls. P13 latencies were significantly longer in dementia patients compared to controls. Also, mean response amplitudes were significantly lower than control group. N23 latencies were longer compared to controls but this difference was not found statistically significant. As conclusion, VEMP is a cheap, reliable, valid, easy to use and tolerable test by the patients and clinicians. VEMP test may be helpful for early diagnosis of dementia.