PLC destekli kestirimci bakımın Kardemir sinter fabrikasında uygulanması
An application of PLC based predictive maintenance to sinter plant in Kardemir
- Tez No: 316287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAMİ MUHARREM ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kestirimci bakım, PLC ve YSA
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Endüstride kullanılan makinelerin çalışmalarını sürekli ve istenilen performansı gösterecek şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Üretim hattında en basit bir makinede meydana gelebilecek çok küçük bir arıza bile bütün sistemin durmasına yol açabileceğinden beklenmedik arızaların, umulmadık zamanlarda meydana gelmesini önlemek için bakım sisteminin çok iyi organize edilmesi ve işletilmesi gerekmektedir. Makinelerin, endüstride üretim sürecinin her alanında aktif olarak kullanılması, bakım faaliyetlerini zorunlu hale getirmiştir. Bu yüzden herhangi bir endüstriyel teşebbüste daima bir bakım fonksiyonu vardır. Bakım faaliyeti, sistemlerin fonksiyonlarını en iyi performansla sürdürmeleri için işletmedeki bütün bölümlerin birlikte gerçekleştirdiği sistemli bir harekettir.Bu çalışmada sinter fan motoru üzerinde bir çalışma gerçekleştirilmiştir. İzlemeye alınan motora ait veriler otomasyon sisteminde kullanılan PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol) cihazı ve SCADA (Supervisory Control And Data Acquicition)sistemi üzerinden alındıktan sonra yapay sinir ağı ile işlenerek akım tabanlı makine performansı izlemesi yapılmıştır. Prosesin sağlıklı işlemesi ve üretimin sürekliliği açısından işletme şartlarında en uygun yöntem olarak tavsiye edilen kestirimci bakım uygulamasını titreşim analizine alternatif olarak akımdaki değişimlerle yapabilmek için YSA (Yapay Sinir Ağı) kullanılmıştır. Yapay sinir ağını eğitmek için akımı etkileyen beş giriş parametresi belirlenmiş, bu parametrelere ait verilerle ağ eğitildikten sonra test yapılarak akım değeri yaklaşık %90 doğruluk oranıyla belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlarla, ISO-10816 titreşim standardı karşılaştırılarak motor durumu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is necessary for the machines used in industrial application to work continuously and in desired performance. A very simple failure which may occur in a production line may result in breakdown in complete system. The maintenance system has to be well organized and managed, in order to prevent any unexpected breakdown occurrence in a critical time period. Since machines are used in all aspects of the production process, maintenance services become vital importance in industry. Therefore maintenance function involves in any industrial application. Maintenance service is carried out by all the departments together in a company in order to achieve the system to work in best performance.In this study, a work carried out on sinter fan motor. The data related to targeted motor are taken by PLC (Programmable Logic Controller) and SCADA (Supervisory Control And Data Acquicition) system and processed by ANN to monitor the machine performance in terms of current. An ANN is applied for identification of predictive maintenance based on the changes in current which is considered alternative to vibration analysis. As input parameters, 5 data having impact on current are selected and the data for these inputs are used for training of ANN . The test results achieved with 90% correctness. These values are compared with the ISO-10816 standarts in order to identify the motor performance.Key Word: Predictive maintenance, PLC, and ANN.Science Code: 902.1.012