Bir ve iki yönlü karınca trafik akışının bilgisayar simülasyonuyla incelenmesi
Investigation of the uni- and bi-directional ant traffic flow by computer simulation
- Tez No: 316553
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN KAYACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karınca yolu, Hücresel Otomasyon, Bilgisayar Simülasyonu, Ant-trail, Cellular Automata, Computer Simulation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında, hücresel otomasyon modeli kullanılarak karıncaların bir boyutta tek- ve iki-yönlü trafik akışı incelenmiştir. Karıncaların, izledikleri yola bıraktıkları bir kimyasal olan feromon hormonu ile etkileşmeleri göz önüne alınmıştır. Literatürde yapılan çalışmalardan farklı olarak, tez çalışmasında kullanılan modelde, a) koloninin iyi ve kötü koku yetisi olan karıncaların karışımından oluştuğu, b) bazı durumlarda karıncaların U-dönüşü yapabildikleri hesaba katılmıştır. İyi ve kötü koku alabilen karıncaların çeşitli yoğunluk değerleri için, koloninin trafik akışı ve ortalama hızı, yoğunluğun ve feromon buharlaşma hızının fonksiyonu olarak incelenmiş ve bu parametrelerin bazı özel değerleri için trafik akışında faz geçişlerinin meydana geldiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the uni- and bi-directional ant traffic flow in an ant trail was investigated by using one-dimesional cellular automata model. It was considered that ants communicate each other by dropping a chemical, called pheromone, on the substrate. Apart form the studies in the literature, it was considered in the model that a) ant colony consists of two kind of ants, good and poor smelling ones; b) ants might make U-turn for some special cases. For some values of densities of good- and poor-smelling ants, the flux and mean velocity of the colony were studied as a function of density and evaporation rate of pheromone. It was shown that phase transition occurs for some special values of parameters used in the model.