Ormancılık sektöründe sübvansiyonlar ve sübvansiyon benzeri uygulamalar (Artvin Orman Bölge Müdürlüğü örneği)
Subsidies and subsidy-like practices in forestry sector (Example Of Artvin Regional Directorate of Forestry)
  1. Tez No: 316598
  2. Yazar: GÜLFE MERTTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN ÖZTÜRK, PROF. DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sübvansiyon, Satış Yöntemleri, İşletme Gelirleri, Orman Köylüsü, Subsidy, selling methods, operating revenues, forest villager
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü (OBM) gelirlerinin büyük bir kısmını yapacak ve yakacak odun satışlarından elde etmektedir. Bazı kamu kurumlarına (TEDAŞ, eski SEKA, TELEKOM, TKİ vb.) protokoller gereğince yapılan tahsisli satışlar ile orman köylüleri ve orman köyü kalkındırma kooperatiflerine uygulanan indirimli satışlar sonucunda, orman işletmelerinin ve dolayısıyla orman bölge müdürlüklerinin toplam gelirleri düşmektedir. Sübvansiyon veya sübvansiyon benzeri olarak nitelenen bu tür uygulamalar, orman işletmelerinin faaliyet dönemlerini zararla kapatmalarında ya da var olan zararlarının daha da artmasında etkili olmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Artvin OBM bünyesinde uygulanan sübvansiyon veya sübvansiyon benzeri olarak adlandırılan satışların, kurumun dönem sonu bilançolarındaki etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla söz konusu satış gerçekleşmeleri ile birlikte bu satışların tamamının piyasa satışları türünden yapılması varsayımında, 2006-2010 yılları bilanço dönemlerinde kurumun gelir-gider dengesindeki değişim irdelenmiştir.Araştırmada Artvin OBM'de ilgili dönemde tüm satışların piyasa satışları şeklinde yapılması varsayımı altında, gelirlerin giderleri karşılama oranının 5 yıllık dönem ortalaması olarak % 58' den % 72'ye yükseldiği görülmüştür. Sübvansiyon benzeri uygulamaların 2006-2010 yılları arasında yapacak odun satışında genel satış gelirleri içerisindeki payı % 8,43, yakacak odun satışında genel satış gelirleri içerisindeki payı ise % 18,29' dur. Ayrıca, yapacak odun genel satış miktarlarında % 10,88, yakacak odun genel satış miktarlarında ise % 86,69 sübvansiyon benzeri satış yapıldığı görülmüştür.Sonuçta, OBM'lerce gerçekleştirilen sübvansiyon ve/veya sübvansiyon benzeri uygulamaların hazine bütçesinden karşılanması, ormancılık sektöründe işletmeler ve OBM'ler düzeyinde gelir kaybı ve dönem sonu bilançolarının olumsuz etkilenmesini önleyebilecektir.
Özet (Çeviri)
Artvin Regional Directorate of Forestry earn the major part of income from the industrial and fuel wood selling. The total income of the forest enterprises decrease as a result of placing to some public enterprises (TEDAŞ, SEKA, TELEKOM, private particle board and paper factories) and discounted sales to forest villagers and forest village cooperatives. Due to such subsidies provided by government, forest enterprises make a loss at the end of operating cycle.The aim of this study is to determine how the subsidies and similar implementations effect the year-end balance sheet. In this context, the profit-loss statement in 2006-2010 period is analyzed hypothetically as all the sales are market sales.In conclusion, under the assumption of all sales were as market sales in Artvin RDF, it is seen that cost coverage ratio of income would increase from 58% to 72%. Between 2006-2010 shares of the subsidy-like practices in overall sales revenue are % 8,43 for industrial wood and % 18,29 for fuel wood. Also, it is seen that subsidy-like sales are % 10,88 for industrial wood and % 86,69 for fuel wood in overall sales revenues.Revenue loss of forestry sector and negative effects of subsidies on balance sheets can be avoided by financing subsidies from state treasury. Also revenue loss of RDF can be avoided by averting illegal utilization due to efficient control.