Deneysel nefrotik sendrom'da ghrelin, sCD80 ve sCTLA-4'ün rolü
The role of ghrelin, sCD80 and sCTLA-4 in experimental nephrotic syndrome
- Tez No: 316632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: deneysel nefrotik sendrom, ghrelin, sCD80, sCTLA-4, experimental nephrotic syndrome, ghrelin, sCD80, sCTLA-4
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Özkorucu, D. Deneysel Nefrotik Sendrom'da Ghrelin, sCD80 ve sCTLA-4'ün Rolü. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Nefrotik sendromda serum ve idrar ghrelin, sCD80 ve sCTLA-4'ün rolleri ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada serum ve idrar ghrelin, sCD80 ve sCTLA-4 düzeylerinin ölçümü, bu belirteçlerin hastalığın immünolojik temeli ve etyopatogenezindeki rollerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmaya adriamisin ile deneysel nefrotik sendrom (NS) oluşturulan 15 sıçan ve kontrol grubu olarak 13 sıçan alındı. Serum ve idrar ghrelin, sCD80 ve sCTLA-4 düzeyleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Çalışma grupları arasında serum ghrelin düzeyleri açısından fark saptanmadı (p>0,05). NS'li grupta idrar ghrelin düzeyleri kontrol grubuna göre belirgin düşük saptandı (sırasıyla; 0,026 [0,012 - 0,19] ng/ml ve 0,68 [0,39 - 1,22] ng/ml, p=0,0001). Serum ve idrar sCD80 düzeylerinin NS'li grupta kontrol grubuna göre belirgin yüksek olduğu görüldü (sırasıyla; 514,01 ± 234,20 ng/ml ve 289,05 ± 80,90 ng/ml, p=0,003), (sırasıyla; 152,48 [114,36 - 265,27] ng/ml ve 10 [9,34 - 53,94] ng/ml, p=0,0001). Serum ve idrar sCTLA-4 düzeylerinin de NS'li grupta kontrol grubuna göre belirgin yüksek olduğu görüldü (sırasıyla; 7,70 [5,02 - 10,58] pg/ml ve 3,88 [2,84 - 6,18] pg/ml, p=0,019), (sırasıyla; 9,64 [7,87 - 27,34] pg/ml ve 2,07 [0,88 - 6,27] pg/ml, p=0,001). Çalışma gruplarında (NS ve kontrol) serum ghrelin düzeyleri ile çalışılan herhangi bir parametre arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05). Çalışma gruplarında idrar ghrelin düzeyleri ile serum total protein (r=0,590, p=0,002) ve serum albümin (r=0,582, p=0,002) düzeyleri arasında pozitif, idrar protein (r=-0,837, p=0,0001) ve idrar sCD80 (r=-0,867, p=0,0001) düzeyleri arasında negatif korelasyon saptandı. Çalışma gruplarında idrar sCD80 ve idrar sCTLA-4 düzeyleri (r=0,738, p=0,002) arasında pozitif korelasyon saptandı . Çalışma gruplarında serum sCTLA-4 ve serum albümin düzeyleri (r=-0,801, p=0,001) arasında negatif; idrar sCTLA-4 ve 24 saatlik idrarda proteinüri düzeyleri (r=0,591, p=0,02) arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü. Sonuç olarak ghrelinin nefrotik sendromda immünolojik süreçte rolünün olduğu, böbrekte meydana gelen patoloji nedeni ile buradaki ghrelin üretiminde azalma olduğu, sCD80 düzeylerindeki artışın ghrelindeki düşüş ile ilişkili olabileceği, sCTLA-4 düzeylerindeki artışın da membran CTLA-4'ün T hücre aktivasyonu üzerine olan inhibitör etkisini ortadan kaldırmış olabileceği, tüm bu mekanizmaların neticesinde de proteinürinin meydana geldiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Özkorucu, D. The Role of Ghrelin, sCD80 and sCTLA-4 in Experimental Nephrotic Syndrome. Eskişehir Osmangazi University School of Medicine Department of Pediatrics MD Thesis. Eskişehir, 2012. There are limited number of studies on the roles of ghrelin, sCD80 and sCTLA-4 in nephrotic syndrome (NS). The current study aims at measuring the levels of serum and urine ghrelin, sCD80 and sCTLA-4 levels and identifying the roles of these determinants on immunological basis and etiopathogenesis of the illness. For the purposes of the study, a total of 15 rats were exposed to experimental nephrotic syndrome by injecting adriamisin and as for the control group, 13 rats, were used. Ghrelin, sCD80 and sCTLA-4 were analyzed by using ELISA method. No significant difference was found between the groups in terms of serum ghrelin levels (p>0.05). As for urine ghrelin levels, NS group was found to have significantly lower levels of ghrelin compared to control group (0.026 [0.012 - 0.19] ng/ml and 0.68 [0.39 - 1.22] ng/ml, p=0.0001). In addition, serum and urine sCD80 levels were found to be higher in NS group compared to the control group (514.01 ± 234.20 ng/ml and 289.05 ± 80.90 ng/ml, p=0.003), (152.48 [114.36 - 265.27] ng/ml and 10 [9.34 - 53.94] ng/ml, p=0.0001). Similarly, serum and urine sCTLA-4 levels were considerably higher in NS group (7.70 [5.02 - 10.58] pg/ml and 3.88 [2.84 - 6.18] pg/ml, p=0.019), (9.64 [7.87 - 27.34] pg/ml and 2.07 [0.88 - 6.27] pg/ml, p=0.001). No correlation was found between the parameters studied and serum ghrelin levels in study groups (p>0.05). In groups positive correlations were found between urine ghrelin and serum total protein levels (r=0.590, p=0.002) and serum albumin levels (r=0.582, p=0.002), negative correlations were found in urine protein levels (r=-0.837, p=0.0001) and urine sCD80 levels (r=-0.867, p=0.0001). A positive correlation was found in groups urine sCD80 and urine sCTLA-4 levels (r=0.738, p=0.002). In groups, a negative correlation was found between serum albumin and serum sCTLA-4 levels (r=-0.801, p=0.001), a positive correlation between urine sCTLA and proteinuria levels in 24-hour urine (r=0.591, p=0.02). The study concludes that ghrelin plays a role during immunological process in nephrotic syndrome and ghrelin levels decrease due to the pathology that occurs in the kidneys. Similarly, the increase in serum and urine sCD80 levels might be related to the decrease in ghrelin levels; and the increase in sCTLA-4 levels might have removed the inhibitor effect of CTLA-4 on T-cell activation which finally led to proteinuria.