Diyabetes mellitus'lu hastalarda total oksidan-antioksidan düzeyleri ve uyku kalitesi
Total oxidant-antioxidant levels and sleep quality in diabetic patients
- Tez No: 316768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESEN SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Pitssburgh Uyku kalitesi İndeksi, Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye, Diabetes Mellitus, Pittsburgh Sleep Quality Index, Total Antioxidant Status, Total Oxidant Status
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Oksidatif stres; oksidan oluşumu ve antioksidan mekanizmalar arasındaki dengenin oksidanlar yönünde bozulmasıdır. Yapılan çalışmalarda Diyabetes Mellitus (DM)'da oksidatif stresin arttığı belirtilmiş fakat mekanizması aydınlatılamamıştır. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS), insomnia gibi uyku bozukluklarında ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku kalitesini bozan durumlarda oksidatif streste artış olduğu belirtilmiştir.Uyku kalitesi iyi olan 50 hasta ve uyku kalitesi kötü olan 50 hasta; hasta grubuna, uyku kalitesi iyi olan 25 sağlıklı gönüllü ve uyku kalitesi kötü olan 25 sağlıklı gönüllü; kontrol grubuna dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinden biyokimyasal testler, Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ölçümleri yapıldı. Uyku kalitelerini değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanıldı.Hasta grubunda TAS, TOS ve OSİ düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi (sırasıyla hasta grubunda; 1,74±0,26, 6,63±4,42 ve 0,39±0,26 kontrol grubunda; 1,60±0,31, 3,77±1,83 ve 0,25±0,15).Hasta ve kontrol grupları kendi içlerinde uyku kalitesine göre değerlendirildiğinde, uyku kalitesi iyi ve kötü olan hasta grupları arasında TAS, TOS ve OSİ açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırası ile uyku kalitesi iyi olan hasta grubunda; 1,73±0,20, 6,95±4,63 ve 0,41±0,27 uyku kalitesi kötü olan hasta grubunda; 1,75±0,30, 6,32±4,24 ve 0,37±0,25). Uyku kalitesi iyi ve kötü olan kontrol grupları arasında TAS, TOS ve OSİ açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırası ile uyku kalitesi iyi olan kontrol grubunda; 1,51±0,40, 3,90±1,97 ve 0,29±0,19 uyku kalitesi kötü olan kontrol grubunda; 1,69±0,15, 3,64±1,71 ve 0,22±0,10).
Özet (Çeviri)
Breakdown between the formation of the oxidants and antioxidant mechanisms to oxidants named oxidative stres. Recent studies suggest that oxidative stress increases in Diabetes Mellitus (DM), but the mechanism cannot be exactly explained. An increase in oxidative stres shown at sleep failure like Obstructive Sleep Apne Syndrome (OSAS), insomnia and a reason of sleep failure like restless leg syndrome.50 patient whose sleep quality is good and 50 patient whose sleep quality is bad are added into patient group, 25 healty person whose sleep quality is good and 25 healty person whose sleep quality is bad are added into control group. Biochemical tests, Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) and Oxidative Stress Index (OSI) were measured from the blood samples which were taken from patient and control group. For evaluating sleep quality Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) was used.We determined TAS, TOS and OSI levels significantly higher at patients group (in order, at patients group, 1.74± 0,26, 6,63± 4,42 and 0,39±0,26 at control group, 1,60±0,31, 3,77±1,83 and 0,25±0,15).Patient ant control group determined about sleep quality within, we cant determined significant difference between good and poor sleep quality patients group about TAS, TOS and OSI (In order at good sleep quality patient group 1,73±0,20, 6,95±4,63 and 0,41±0,27, at poor sleep quality patient group, 1,75±0,30, 6,32±4,24 and 0,37±0,25).We cannot determined significant difference between good and poor sleep quality control group about TAS, TOS and OSI ( In order at sllep quality control group, 1,51±0,40, 3,90±1,97 and 0,29±0,19, at poor sleep quality control group, 1,69±0,15, 3,64±1,71 and 0,22±0,10).