Lipozomal bupivakain
Liposomal bupivacaine
  1. Tez No: 316772
  2. Yazar: AYŞE DÜZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lipozom, bupivakain, BOS, Liposome, bupivacaine, CSF
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Analjezik etki sürelerini uzatmak, toksisitelerini azaltmak amacıyla lokal anestezikler lipozomlarla enkapsüle edilmektedir. Bu çalışmada multilameller lipozomal bupivakainin farklı formlarını hazırlayarak yapay beyin omurilik sıvısı (BOS) içerisindeki kontrollü salınım özelliğini değerlendirmeyi amaçladık. Öncelikle bupivakain HCl ve baz bupivakain ile kolesterol, dipalmitoil fosfatidil kolin, metanol kullanılarak rotavapor cihazında vakumlu distilasyon yapıldı, ultrasonik banyoda tutularak homojen dağılım sağlanarak baz bupivakain ile lipozomal baz bupivakain ve bupivakain HCl ile lipozomal bupivakain HCl elde edildi. Oluşturulan baz bupivakain ile lipozomal baz bupivakain ve bupivakain HCl ile lipozomal bupivakain HCl santrifüj edilerek lipozomal baz bupivakain ve lipozomal bupivakain HCl elde edildi. Yapay BOS tampon çözelti hazırlandı. Bupivakain HCl, baz bupivakain ile lipozomal baz bupivakain, bupivakain HCl ile lipozomal bupivakain HCl ile ilk deney yapıldı. Baz bupivakain ile lipozomal baz bupivakain, bupivakain HCl ile lipozomal bupivakain HCl, bupivakain HCl difüzyon franz hücresine konularak 24 saat boyunca sıcak su banyosunda takip edildi. İlk yarım saatte, 1., 3., 6., 12. ve 24. saatlerde numuneler alındı (1. deney). Lipozomal baz bupivakain, lipozomal bupivakain HCl difüzyon franz hücresine konularak 24 saat boyunca sıcak su banyosunda takip edildi. İlk yarım saatte, 1., 3., 6., 12. ve 24. saatlerde numuneler alındı (2. deney).İlk deneyden elde edilen 54 numune HPLC'de, ikinci deneyden elde edilen 36 numune UPLC'de analiz edilmeden önce baz bupivakain ve bupivakain HCl için ayrı ayrı kalibrasyon grafikleri elde edildi. Daha sonra numuneler analiz edilerek kromatogramları elde edildi. Sonuç olarak multilameller lipozomal bupivakaininin, bupivakain HCl'ye göre yapay BOS içerisinde yavaş salınımı gösterilmiştir. Lipozomal formülasyonlar içinde de bupivakain HCl ve baz bupivakainin salınımları birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
Local anesthetics are encapsulated into liposomes in order to prolong their effective duration without increasing their toxicity. In this study we aimed to prepare different forms of multilamellar liposomal bupivacaine to evaluate controlled release properties for bupivacaine in artificial cerebrospinal fluid (CSF). Primarily, bupivacaine HCl, bupivacaine base, cholesterol, dipalmitoyl phosphatidyl choline and methanole were distilated with vacuum in rotavapor device. They were kept in ultrasound bath to achive homogenic distribution to get bupivacaine base with liposomal bupivacaine base and bupivacaine HCl with liposomal bupivacaine HCl. Solutions of bupivacaine base with liposomal bupivacaine base and bupivacaine HCl with liposomal bupivacaine HCl were centrifuged to get liposomal bupivacaine base and liposomal bupivacaine HCl. Artificial CSF buffered solution was prepared. The first experiment was carried out with using bupivacaine base with liposomal bupivacaine base and bupivacaine HCl with liposomal bupivacaine HCl. Bupivacaine base with liposomal bupivacaine base, bupivacaine HCl with liposomal bupivacaine HCl and bupivacaine HCl were put in franz diffusion cell. The solutions were kept in hot water bath for 24 hours. The samples were taken in the first half, 1, 3, 6, 12 and 24th hours (first experiment). Liposomal bupivacaine base and liposomal bupivacaine HCl were put in franz diffusion cell. The solutions were kept in hot water bath for 24 hours. The samples were taken in the first half, 1, 3, 6, 12 and 24th hours (second experiment). Calibration graphics were obtained for bupivacaine and bupivacaine HCl. Fifty-four sample obtained from the first experiment and 36 samples obtained from the second study were analyzed with HPLC and UPLC, respectively and the chromatographies were obtained. Consequently multilamellar liposomal bupivacaine showed slow release in artificial CSF compared to bupivacaine HCl. The liposomal formulations of the bupivacaine HCl and bupivacaine base demonstrated different releasing rate patterns.