Lipozomal achillea millefolium L. ekstresinin antioksidan ve sitotoksik aktivitesinin incelenmesi
Investigation of antioxidant and cytotoxic activity of Lipozomal achillea millefolium L. extract
  1. Tez No: 812502
  2. Yazar: SENA AKÇAKAYA MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ŞEKER KARATOPRAK, DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Achillea millefolium L, antiradikal, nanotaşıyıcı, sitotoksik, Asteraceae, Achillea millefolium L, antiradical, nanocarrier, cytotoxic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tez kapsamında Asteraceae familyasının bir üyesi olan Achillea millefolium L. ile çalışılmıştır. Fenol ve flavonoit içeriği açısından zengin olan Achillea millefolium güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Aynı zamanda sitotoksik aktivitesinden de sıkça bahsedilmektedir. Ancak bu aktivitelerinden dolayı piyasada kullanımı bulunan farmasötik preparatlara rastlanmamaktadır. Bundan yola çıkılarak bu projede antioksidan ve sitotoksik aktivitesi yüksek A. millefolium ekstresinin hazırlanması ve bu ekstrenin karakterizasyonu amaçlanmıştır. Karakterizasyonu yapılan ekstrenin nanotaşıyıcı sistemler olan etozomlar ve lipozomlara yüklenerek etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği araştırılmıştır. Bitkinin toprak üstü kısmından hazırlanan ekstrelerin antiradikal aktivitelerini belirlemek amacıyla amacıyla 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2'- azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6- sulfonik asit) (ABTS+) radikal süpürücü etki ve indirgenme gücünün belirlenmesi deneyleri yapılmıştır. Ekstrelerin sitotoksik aktivitelerini belirlemek amacıyla Colo 205, HeLa ve MDA-MB-231 hücre hatlarındaki toksisitesi 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium (MTT) yöntemi ile belirlenmiştir. En yüksek aktiviteye sahip ekstrenin fenolik madde içeriği Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile analiz edilmiştir. Karakterizasyonu yapılan ekstre, nanotaşıyıcı sistemler olan lipozomlar ve etozomlara yüklenmiş ve etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, Achillea millefolium L., a member of the Asteraceae family, was studied. Achillea millefolium, which is rich in phenol and flavonoid content, has strong antioxidant activity. At the same time, its cytotoxic activity is frequently mentioned. However, due to these activities, there are no pharmaceutical preparations available in the market. Based on this, in this project, it was aimed to prepare A. millefolium extract with high antioxidant and cytotoxic activity and to characterize this extract. The long-term sustainability of the effectiveness of the characterized extract was investigated by loading the nanocarrier systems into etosomes and liposomes. In order to determine the antiradical activities of the extracts prepared from the aerial part of the plant, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazil (DPPH) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS+) radical scavenging effect and reduction power determination experiments were carried out. To determine the cytotoxic activities of the extracts, their toxicity in Colo 205, HeLa and MDA-MB-231 cell lines was determined by the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium (MTT) method. The phenolic content of the extract with the highest activity was analyzed by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC). The characterized extract was loaded into liposomes and etosomes, which are nanocarrier systems, and its effectiveness was aimed to be sustained for a long time.