Sık görülen primer ve metastatik beyin tümörlerinin ayırıcı tanısında FDG PET/BT'nin yararı
Usefulness of 18F-FDG PET in differential diagnosis of common malignant brain tumors and in determining the unknown primary tumors presenting with brain metastases
- Tez No: 316785
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TURGUT TUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: FDG, F18-PET, MSS Lenfoma, GBM, Metastatik Beyin Tümörü, FDG, F18-PET, CNS Lymphoma, GBM, Metastatic Brain Tumors
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Beyin metastazı, yüksek gradlı glioma ve merkezi sinir sistemi (MSS) lenfomasının ayırımı konvansiyonel kontrastlı (Gadolinyum kontrastı) manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) ile her zaman yapılamadığından, bu olgularda uygun tedavinin belirlenebilmesi amacıyla çoğu kez invazif biyopsi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu retrospektif çalışmada;? 1.Günlük pratikte sıklıkla karşılaşılan kraniyal kitlelerden MSS Lenfoma, Glioblastoma Multiforme (GBM) ve beyin metastazlarının FDG PET ile ne oranda ayırımı yapılabileceği 2.Ayırıcı tanıda en uygun FDG PET parametresinin araştırılması ve bu amaçla önceki çalışmalara ek olarak, tümör SUV değerlerinin ipsilateral ve kontralateral beyaz ve gri (korteks) cevherlere oranlarınının katkısı araştırıldı. Metod: Bu çalışmada;? FDG PET/BT incelemesi olan, kontrastlı beyin MR görüntülemesi ile kraniyal kitle tespit edilmiş ve histolojik olarak metastatik beyin tümörü, MSS Lenfoma ve GBM tanısı almış toplam 273 hastaya ait kayıtlar incelendi. Bu olgulardan tedavi amacıyla cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi alan hastalar çıkartılarak, tedavi öncesi aşamasında 76 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara klinik gereklilik nedeniyle kraniyal MR ve PET/BT görüntülemesi yapılırken, tanı ise beyin lezyonunun ve ya primer lezyonunun biyopsisi ile konulmuştur. Bulgular: Tüm MSS lenfoma parametreleri gliomalardan anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0.01). SUVort, T/iKmax, T/kKmax, T/iBCmax ve T/iKort parametreleri de lenfoma grubunda, metastatik hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p < 0.05). Metastazları incelediğimizde, SUVmax, SUVort and T/kBCmax dışındaki tüm parametreler glioma grubundan anlamlı derecede yüksekti (p < 0.01). Sonuç: Netice olarak primer Beyin MSS lenfomalarını MRG' de kontrastlanan diğer beyin tümörlerinden ayırt etmekte FDG PET ilave faydalı bilgi sağlayabilir. Sık kullanılan SUVmax'a ilave olarak, eşik değeri 4.65 yapıldığında T/iBCmax oranının MSS lenfomasının diğer beyin tümörlerinden ayırıcı tanısında faydalı bir parametre olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The differentiation of enhancing brain metastases, gliomas and central nervous system lymphoma from one another is not always straightforward on conventional MR imaging. Thetherapeutic approaches differ in each case which has lead other authors to evaluate brain lesions on the basis of their metabolic activity on 18F-FDG PET. In the present study, we have retrospectively examined the differentiation of enhancing brain metastases, CNS lymphoma and gliomas using 18F-FDG PET/CT by applying ratios to improve for the semiquantitative nature of SUVmax. Method: We retrospectively evaluated 76 consecutive patients (39 women, 37 men; mean age, 61.7 years; range, 12-90 years) who were diagnosed with metastatic brain tumors (n =52), CNS lymphoma (n = 6) or gliomas (n = 18). All patients had MR brain and PET/CT performed as per clinical need. All CNS lymphomas and gliomas were diagnosed by biopsy, whereas metastatic brain tumors were diagnosed by either biopsy of the brain lesion or biopsy of the primary lesion with metastatic brain disease confirmed through clinical and radiological follow-up.Results: All CNS lymphoma parameters were significantly higher than that of glioma (p < 0.01). SUVmax, SUVavg, Tmax:Cimax, Tmax:Ccmax, Tmax:WMimax and Tavg:Ciavg parameters of CNS lymphoma were significantly higher than metastatic tumors (p < 0.05). Regarding metastases, all of the variables except SUVmax, SUVavg and Tmax: WMcmax showed significantly higher values than gliomas (p < 0.01). Conclusion: The study revealed that in addition to commonly used SUVmax, Tmax:WMimax is another accurate parameter in differential diagnosis of lymphoma from other enhancing brain tumors in FDG PET. Using a threshold Tmax:WMimax of 4.65 was found to be useful in differential diagnosis with high sensitivity and specificity.