Altuğ tip mini maksiller protraksiyon apereyi ile yüz maskesinin sınıf III anomalilerde karşılaştırılması
Comparison of altuğ type mini maxillary protraction appliance and facial mask in class III anomalies
- Tez No: 316811
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİR ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çenelik, Maksiller genişletme, Maksiller protraksiyon, Sınıf III malokluzyon, Chincup, Class III malocclusion, Maxillary expansion, Maxillary protraction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETAltuğ Tip Mini Maksiller Protraktor ve yüz maskesi Sınıf III anomalilerin tedavisinde kullanılan iki farklı ortopedik aygıttır. Petit tip yüz maskesi alından ve çeneden destek alınan kısım ile maksiller ekspansiyon plağı olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktor ise maksiller ekspansiyon plağı, alt yüz arkı, mandibular plak ve çenelik bileşenlerinden oluşmaktadır. Her iki aygıtla da maksiller protraksiyon sağlanıp mandibulaya distal yönde kuvvet uygulanarak Sınıf III anomalinin düzeltilmesi hedeflenmektedir. Araştırmamızda amaç Altuğ Tip Mini Maksiller Protraksiyon aygıtı ile bir başka ortopedik aygıt olan Petit Tip Yüz Maskesinin etkilerinin dental, iskeletsel, estetik ve ekonomik açıdan karşılaştırılmasıdır. Araştırmamızın materyali; Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinde bulunan Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör veya yüz maskesi ile tedavi görmüş Sınıf III malokluzyona sahip 40 bireye ait tedavi öncesi ve protraksiyon sonrası dönemde alınan lateral sefalometrik filmler ve el-bilek filmlerinden oluşmaktadır. Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktor grubunda tedavi süresi ortalama 8,5 ay, yüz maskesi grubunda tedavi süresi ise ortalama 12,5 aydır. Her iki grupta maksillaya sağ ve sol tarafta 250-300 gr. protraksiyon kuvveti uygulanmıştır. Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktor grubunda ise ilaveten çenelik vasıtasıyla mandibulaya 400 gr. servikal kuvvet uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda her iki grupta da maksiller protraksiyon sağlanmış, iskeletsel Sınıf I ilişkiye ulaşılmıştır. İki aparey kıyaslandığında ise Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktorun maksiller sagittal gelişim üzerine ve mandibular gelişimin kısıtlanması konusunda yüz maskesinden daha etkili olduğu bulunmuştur. Üst keserlerdeki protruzyon miktarı ve dik yön boyutlarındaki artış ise yüz maskesi grubunda daha fazladır. Yüz maskesi sadece alt keserlerde retruzyon yaparken Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktorun alt keserlerde daha fazla retruzyon ve alt molarlarda distalizasyon yapması sebebi ile mandibular dental yapılara etkisi yüz maskesine göre daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Altuğ Type Mini Maxillary Protractor and the facial mask are two different orthopaedic appliances used in the treatment of Class III anomalies. Petit type facial mask is formed of three parts as frontal bone and jaw supporting parts and a maxillary expansion appliance. Altuğ Type Mini Maxillary Protractor is formed of a maxillary expansion appliance, lower face arc, mandibular appliance and chincup components. By both appliances; it is aimed to correct Class III anomaly by providing maxillary protraction and then applying force on the mandible in distal direction. The purpose of our study is to compare the effects of Altuğ Type Mini Maxillary Protraction appliance and another orthopaedic appliance Petit Type Facial mask in terms of dental, skeletal, esthetical and economicalconditions. The material of our study is formed of lateral cephalometric films and hand-wrist films which are obtained before the treatment and in the period after the protraction from 40 individuals having Class III malocclusions, who have received treatment with Altuğ Type Mini Maxillary Protractor or a facial mask in the archive of Ankara University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. The treatment period in Altuğ Type Mini Maxillary Protractor group is approximately 8,5 months and the treatment period of the facial mask group is 12,5 months. In both groups; 250-300 gr. protraction force is applied on the maxilla from the right and left sides in both groups. Additionally in Altuğ Type Mini Maxillary Protractor group; 400 gr. cervical force isapplied from the chincup. relationship is achieved. When two appliances are compared; it is found that the Altuğ Type Mini Maxillary Protractor is more efficient than the facial mask in respect of the maxillary sagittal development and limitation of mandibular development. The protrusion on the upper incisors and the increase in the vertical direction sizes are more than the facial mask group. The effect of Altuğ Type Mini Maxillary Protractor on the mandibular dental structures is found more than the facial maskbecause it performs more retrusion and distalisation on the mandibular molars while facial mask only performs retrusion on the mandibular incisors.