Karbapenemlere dirençli acinetobacter baumannii izolatlarında moleküler tiplendirme ve karbapenemazların araştırılması
Molecular typing and investigation of carbapenemases in carbapenem resistant acinetobacter baumannii isolates
  1. Tez No: 316876
  2. Yazar: NİLGÜN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, antibiyotik direnci, oksasilinaz, metallo beta laktamaz, PZR, Acinetobacter baumannii, antibiotic resistance, oxacilinases, metallo-beta-lactamase, PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Acinetobacter baumannii hastane enfeksiyonlarına yol açan etkenler içinde önemli yer tutmaktadır ve karbapenemlerde dahil antibiyotiklerin çoğuna direnç göstermektedir.Amaç: Aralık 2008?Kasım 2011 tarihleri arasında izole edilen karbapenem dirençli A. baumannii'lerde karbapenemazların varlığı ve bunların kromozomal veya plazmid kaynaklı olduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma sonunda A. baumannii'lerin aynı kaynaktan köken alıp almadıkları ve bu izolatlardan diğer bakterilere genetik olarak aktarılma ile başka karbapenem dirençli bakteriler ile karşılaşma riskimizin olup olmadığı ortaya konulacaktır.Yöntem-Bulgular: Çalışılan 65 A. baumannii en fazla yoğun bakım ünitesindeki hastalardan (%66), en çok kandan (%37) ve endotrakeal aspirat örneklerinden (%25) elde edilmiştir.Antibiyotik duyarlılıkları karbapenemler için E-test, diğer antibiyotikler için disk difüzyonla çalışılmıştır. En duyarlı antibiyotikler tobramisin, netilmisin, polimiksin B ve kolistin (sırasıyla %98,5, %98,5, %98,5 ve %96,9) duyarlı olarak bulunmuştur. Diğer antibiyotiklere direnç oranı oldukça yüksek olup %92,3-100,0 arasında direnç saptanmıştır.İzolatlatlar arasındaki klonal ilişkiyi araştırmak için yapılan AP-PZR sonuçlarına göre; M13 pimeri ile iki farklı patern, DAF4 primeri ile üç farklı patern gözlenmiştir.Karbapenemaz varlığını araştırmak için yapılan multipleks-PZR ile bütün izolatlarda kromozomal kaynaklı OXA-23 ve OXA-51 enzim geni pozitif bulunurken diğer enzim genleri negatif bulunmuştur. Pozitif bulunan enzimler için yapılan sekanslamada OXA-23 ve OXA-51 enzim varlığı doğrulanarak izolatlar arası uyum gözlenmiştir. İzolatların hiçbirinde plazmid izole edilmemiştir.Sonuç: A. baumannii enfeksiyonlarının YBÜ'de, kan örneklerinde daha sık saptanması ve tiplendirme sonucuna göre; izolatların klonal benzerlik göstermesi nedeniyle girişimsel işlemler sırasında bakterilerin hastadan hastaya yayılımını engellemek için temel enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat etmek gerektiği sonucuna varılmıştır.İzolatların plazmid taşımıyor olması şimdilik başka karbapenem dirençli bakteriler ile karşılaşma riskimizin düşük olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter baumannii plays an important role in causes of hospital infections and are resistant to most antibiotics, including carbapenems.Aim: It was aimed to investigate the presence and chromosomal or plasmid origin of carbapenemase in carbapenem-resistant A. baumannii strains isolated between December 2008-November 2011. At the end of the study we will introduce whether A. baumannii had originated from the same source or not and seeing the risk of genetically transmission to other bacterias and risk in future for carbapenem resistant bacteria isolation.Method and results: Sixty-five A. baumannii isolates were obtained mostly from patients in intensive care unit (66%) and blood (37%) and endotracheal aspirate samples (25%).Antibiotic susceptibility has been studied to carbapenems with E-test, to other antibiotics with disc diffusion method. The most sensitive antibiotics were found to be tobramycin, netilmicin, polymyxin B and colistin (respectively 98,5%, 98,5%, 98,5% and 96,9% susceptible). The rates of resistance to other antibiotics were very high and the, resistance has been found between 92,3 to 100.0%.AP-PCR was done to investigate the clonal relationship between the isolates; results showed two different patterns with M13 primer, three different patterns with DAF 4 primer.In all isolates chromosomal originated OXA-23 ve OXA-51 enzyme genes were found positive, other enzyme genes were found negative with Multiplex PCR which was done to investigate carbapenemases. Closeness among the isolates was observed with the confirmation of the presence of the viiOXA-23 ve OXA-51 enzymes in the sequencing which is done for positive enzymes.None of the isolates contained plasmids.Conclusion: Isolates are clonal similar according to the typing results and more frequent detection of A. baumannii infections at blood samples in the ICU; we should pay attention to basic infection control measures during interventional procedures to prevent spreading of bacteria from patient to patient.Since isolates do not include plasmids, we think that there is small potential to see carbapenemase resistant bacterias for now.