Erciş şeker fabrikası çalışanlarının solunum fonksiyon testleri
Respiratory function tests of workers in beet sugar faktory in erciş
- Tez No: 316930
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA, PROF. DR. İSMAİL MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Solunum fonksiyon testleri, şeker fabrikası, meslek hastalığı, Respiratory function tests, sugar factory, job illness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Dönmez Y, Erciş Şeker Fabrikası Çalışanlarının Solunum Fonksiyon Testleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Bu çalışmamız Erciş Şeker Fabrikasında çalışan işçiler üzerinde yapılmıştır. Fabrikada şeker işlenmesi, şeker pancarı alımı yapıldığı dönemlerde gerçekleşmektedir. Bu nedenle çalışma da bu dönemde yapılmış olup şeker pancarı işleme ünitesinde çalışan 50 erkek işçi ile kontrol grubu olarak ofiste çalışan 30 erkek işçi katıldı. Bu gruplar arasında solunum parametreleri acısından farklara bakıldı. Çalışmamızda öncelikle tüm işçiler yapılan araştırma hakkında bilgilendirilip, her birine yaş, çalışma süresi, sigara kullanımı ve solunum yollarıyla ilgili bilinen bir hastalığı olup olmadığı sorgulamasını içeren ve çalışmaya gönüllü katıldığını belirten bir form doldurturuldu. Teşhis edilmiş bir solunum sistemi hastalığı ve solunum sistemiyle ilgi klinik şikayetleri olanlar, teşhis edilmiş kalp hastalığı olanlar, ankilozan spondilit tanısı olanlar, özgeçmişlerinde tüberküloz ya da bronş astımı öyküsü olan ve akciğer ameliyatı geçirmiş olanlar, kifoz, skolyoz, toraks deformitesi olanlar, meslekte 5 yıldan az çalışıyor olanlar, solunum fonksiyon testi (SFT) uyumu yetersiz olanlar ve altmış yaşından büyükler çalışmaya alınmadılar. Sonuçlarımıza göre, sigara alışkanlığı olan sahadaki işçiler ile ofisteki işçiler arasında küçükte olsa farklılıklar gözlenmiştir. Sigara alışkanlığı olmayan sahadaki işçiler ile ofisteki işçiler arasında, ise çok fazla belirgin olmamakla birlikte sahadaki işçilerin değerlerinde düşüklük gözlenmektedir. Sigara kullanımı saha ve ofis çalışanları arasında belirgin farklılıklar oluşturmamıştır. Sonuç olarak sahada çalışan işçilerin solunum fonksiyonları daha düşük, ofis çalışanlarının bir miktar daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Dönmez Y, Respiratory Function Tests of Workers in Beet Sugar Factory in Erciş, Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Science, hıgh lıcence in Department of Fizyoloji, Van, 2009. This research was conducted on Erciş sugar fabric workers. Sugar production takes place at times when sugar beet is taken into fabric and this research was made at one of these times. Study included 50 workers in the unit of sugar production and 30 workers in the office as controls. Difference occurring in the breathing parameters between these groups was examined. In this research, all of workers were informed about the will of the research, they filled in the form which indicated that they took part in this research voluntarily. They were asked whether they had any illness about breathing systems, about their working time, age, smoking habit etc. The one who has worked less than five years, has complaints about breathing system, has illness about breathing system, had a lung operations in the past, has a cancer history and were older than sixty years were not included in this research. According to our results, slight differences were observed between the ones who have smoking habit working in the process of sugar making and the ones in the office. Some degree of decline in the between the ones without smoking habit who work in sugar making process and the ones in the office was observed even if it is not so clear . Smoking habit has not showed great differences between the ones working in sugar-making process and the workers in the office. As a result: We can say that the ones who work in the sugar making process have lower breathing functions than the office workers.