Elit güreşçilerde laktik asit eliminasyon antrenmanının etkinliği effectiveness of lactic acit elimination training in elite wrestlers
- Tez No: 316931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eliminasyon, Güreş, Laktik Asit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETBu araştırmanın amacı; elit güreşçilerde laktik asit eliminasyonun antrenmanının etkinliğinin araştırılmasıdır.Araştırmaya elit sporcu olan toplam 20 güreşçi gönüllü olarak katıldı. Eliminasyon (n:10)ve kontrol (n:10) grubu olmak üzere iki grup oluşturuldu. Eliminasyon grubunun ortalama yaşları 19.7±1.2 yıl, spor yaşları ortalamaları 7.4±2.5 yıl, boyları 1.77±0.1 cm, vücut ağırlıkları 82.2±9.6 kg'dı. Kontrol grubunun ortalama yaşları 20.5±1.3 yıl, spor yaşları 8.6±2.2 yıl, boyları 1.72±0.1 cm, vücut ağırlıkları 72.4±12.2 kg'dı. Araştırmada antrenman öncesi ve sonrası laktik asit, dinlenik ve maksimal nabız, 1RM verileri alındı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS programı kullanıldı. İstatiki işlemler olarak tanımlayıcı ve gruplar arası independ t-test ve nonparametrik testlerden kruskal wallis testi uygulandı.Eliminasyon ve kontrol grubunun değerlerinin karşılaştırılmasında antrenman öncesi laktik asit değeri, antrenman öncesi dinlenik nabız, 1RM shoulder press, leg curl, lat pully, biceps curl, chest press değerleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulundu (p< 0.05).Elde edilen verilere dayalı olarak çalışmamızın sonucunda; güreşte laktik asit eliminasyon antrenmanları yapan sporcuların ileride kullanılabilecekleri bir referans değerleri belirlendi. Yoğun güreş antrenmanı yapan sporculara, ek olarak laktik asit eliminasyon antrenmanlarının yapılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of this research is to investigate the effectiveness of lactic acit elimination training in elit wrestlers.20 elite wrestlers were joined to the research voluntarily. Two groups were formed as one elimination (n:10) and one control (n:10) groups. The mean of elimination gruop?s ages was 19.7±1.2 year, mean of sport ages was 7.4±2.5 year, mean of lengths was 1.77±0.1 cm, mean of weights was 82.2±9.6 kg.. The mean of control group?s ages was 20.5±1.3 year, mean of sport ages was 8.6±2.2 year, mean of lengths was 1.72±0.1 cm, mean of weights was 72.4±12.2 kg.. In the study, lactic acit levels before and after training, resting heart rates and 1 RM datas were taken. For analyzing datas statistically, SPSS 18 (Statistical Package for the Social Sciences) was used. In statistically processing, Kruskal Wallis From Nonparametric Tests was applied.