Alt ekstremitenin deneysel iskemi/reperfüzyon modelinde gelişen reperfüzyona bağlı akciğer hasarına iloprost'un etkilerinin araştırılması
Investigating of the effects of iloprost?s over lung injury caused by reperfusion which develops on lower limp experimental ischaemia/reperfusion model
  1. Tez No: 316932
  2. Yazar: ŞAHİN İŞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN EGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, reperfüzyon, akciğer hasarı, iloprost, Ischaemia, reperfusion, lung injury, iloprost
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu deneysel çalışmada, sıçan infrarenal abdominal aortunda oklüzyon-reperfüzyon sonrası akciğerlerde oluşan iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine iloprostun etkisi araştırıldı. 24 adet Sprague Dawley cinsi dişi sıçan randomize olarak, eşit sayıda (n=8) dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna median laporotomi ve diseksiyon uygulandı. Diğer gruplara uygulanan toplam deney süresi sonunda total bilateral pulmonektomi uygulandı. İskemi-reperfüzyon grubuna median laporotomi ardından infrarenal aortaya mikrovasküler klemp konularak 60 dakika iskemi oluşturuldu, ardından klemp kaldırılarak 120 dakika reperfüzyon uygulandı. Reperfüzyon süresinin sonunda total bilateral pulmonektomi yapıldı. İloprost grubuna, iskemi-reperfüzyon grubuna ek olarak klemp kaldırılmadan 15 dakika önce iloprost 0,45 µg/kg/h infüzyonu başlandı ve reperfüzyon süresince devam edildi. Reperfüzyon süresinin sonunda total bilateral pulmonektomi yapıldı. Akciğer dokuları formaldehit ile fikse edildi. Ardından kesitler hazırlanarak Hematoksilen-Eozin ile boyandı. Preparatlar ışık mikroskobunda değerlendirildi. Histopatolojik incelemede, kontrol grubu ile iskemi-reperfüzyon grubu arasında ve iskemi-reperfüzyon grubu ile iskemi-reperfüzyon +iloprost grubu arasında, iloprost lehine anlamlı patolojik değişiklik tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda, iloprostun vazodilatatör, trombosit adezyon ve agregasyon inhibisyonu, nötrofil aktivasyon ve akümülasyon inhibisyonu ile inflamatuar sitokinlerin inhibisyonu etkileri ile mikrosirkülasyonu koruyarak akut alt ekstremite iskemilerinde reperfüzyon sonrası akciğerde gelişecek hasarı azaltabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, we investigated the effect of iloprost on ischaemia-reperfusion injury in lung occuring in rat?s after occlusion-reperfusion of infrarenal abdominal aorta. Spraque-Dawley female rats(28 pieces) were randomly divided into three groups (n=8). Median laporotomy and dissection were performed on control group. Totally bilateral pneumonectomy operation were performed on rats in other groups at the end of the total experimental period. In group of ischaemia/reperfusion, micro vascular clamps were put on infrarenal aorta and after 60 minutes of ischaemia period, 120 minutes of reperfusion was applied. Unlike ischaemia/reperfusion group, 0,45 µg/kg/h iloprost infusion was started 15 minutes before the clamp was removed and was continued during reperfusion in ischaemia/reperfusion+iloprost group. Totally bilateral pulmoectomia was performed at the end of the reperfusion period. Pulmonary tissues were fixed with formaldehyde. Then pulmonary tissue samples were prepaired and stained with hematoxylin-eosin. Samples were examined by light microscopy. Significant pathological alterations were found between ischaemia and reperfusion group - control group and between ischaemia and reperfusion group - ischaemia and reperfusion + iloprost group as the benefit of iloprost. As a result, regarding our study; iloprost defends microcirculation and lung, with vasodilatory effect, inhibition of platelet adhesion and aggregation effect, inhibition of neutrophil activation and acculumation effect and inhibition of inflammatory cytokine effect. We consider, that it may reduce the injury which might occur in lung, following the reperfusion in the acute lower extremity ischaemias.