Koroner anjiyografi uygulanacak hastalara verilen görsel-işitsel eğitimin fizyolojik ve psikososyal parametreler üzerine etkisi
The effect of audio-visual education given to coronary angiography patients over physiological and psychosocial parameters
- Tez No: 316993
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: anjiyografi, hasta eğitimi, psiko-sosyal, fizyolojik, hemşirelik, angiography, patient education, psychosocial, physiological, nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETBalcı A. Koroner Anjiyografi Uygulanacak Hastalara Verilen Görsel-İşitsel Eğitimin Fizyolojik ve Psikososyal Parametreler Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul 2012.Araştırma ilk kez koroner anjiyografi uygulanacak hastalara verilen görsel-işitsel eğitimin fizyolojik ve psikososyal parametreler üzerine etkisini incelemek amacıyla deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini Kasım 2010-Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında yatan ve ilk kez koroner anjiyografi uygulanacak 60 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak literatür bilgileri ışığında hazırlanan genel bilgi formu ve Depresyon Anksiyete Stres (DASS- 42) Ölçeği kullanıldı. Deney grubuna işlem öncesi, araştırmacı tarafından hazırlanan; kalbin yapısı, işleyişi, koroner kalp hastalığı, koroner anjiyografi uygulamasını içeren 12 dakikalık video eğitimi uygulandı. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotları olan (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma,) Independent Samples Test, Paired Sample t testi, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Wilcoxon işaret test kullanıldı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p0.05). Anjiyografiye ilişkin işlem öncesi verilen eğitimin, işlem sonrasında fizyolojik ve psikosoyal parametreler üzerinde olumlu etkisi olduğu görüldü. Çalışma bulgularına dayanarak koroner angiyografi uygulanacak hastalara, fizyolojik parametrelerin ve psikososyal durumun iyileştirilmesi için işlem öncesi görsel-işitsel eğitimin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBalcı A. The effect of audio-visual education given to Coronary Angiography Patients over Physiological and Psychosocial Parameters. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Internal Medicine Nursing. Master?s Thesis. Istanbul 2012.The research was performed as an experimental study to examine the effect of audio-visual education given to patients who are applied coronary angiography for the first time, over physiological and psychosocial parameters. Sample consisted of 60 patients who received coronary angiography treatment for the first time in Istanbul University Faculty of Medicine at the Department of Cardiology between November 2010- April 2011. The general information form prepared by the researcher in the lights of literature and Depression Anxiety Stress Scale (DASS-42) were used to collect data. A 12 minute video, prepared by the researcher involving the structure and functioning of heart, coronary heart disease and application of coronary angiography was applied to the experimental group before the procedure. In the evaluation process of the data obtained in the content of the study, Independent Samples Test, Paired Sample Test, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney U Test, Wilcoxon Signed Rank Test and some descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used. The results were evaluated in %95 confidence interval, significance at p0.05). The education about angiography given before the procedures showed a positive effect on the physiological and psychosocial parameters after the procedure. Based on the findings of the study, audio-visual training before the procedures is recommended to the patients who will be applied coronary angiography treatment in order to improve psychosocial parameters and physiological situation.