Metilentetrahidrofolat (MTHFR) gen polimorfizminin,implant uygulanan hastalarda homosistein seviyeleri üzerine olan etkisinin incelenip değerlendirilmesi
To evaluate methylenetetrahydrofolate (MTHFR) gene polymorphism and homocysteine levels who have dental implants
  1. Tez No: 316994
  2. Yazar: ATİLLA UZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI TANYERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant, Gen Polimorfizmi, Homosistein, Kemik Faktörü, Sigara
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dental implant; dişhekimliğinde biyolojik uyumluluğu olan materyallerin ağızda dişsiz bölgelerinde kemiğin içine endoosseöz olarak yerleştirilen ve hem fonksiyonel hem de estetik olarak dişin yerini tutması amaçlanan yapılardır.Son 25 yıl içerisinde implantlar, hastalarda total ve ya kısmi dişsizlik durumlarında başarıyla uygulanabilmektedir. Dişhekimliğinde implantın gelişmesi, osteointegrasyon kavramının ortaya çıkması ve bu osseointegrasyon kavramının uygulanmasını sağlayabilecek doku uyumlu implantların üretimi ile oluşmuşturMTHFR enzimi, bir flavoproteindir ve MTHFR ailesinin bir üyesidir. MTHFR enzimi, 656 aminoasitten oluşur, folat metabolizmasında rol alan önemli bir enzimdir ve homosisteinin remetilasyon döngüsünde görev yapar.Metilentetrahidrofolat redüktaz enziminin (MTHFR), folat ve 1-karbon metabolizmasında önemli bir rolü olduğu ve MTHFR geninin 677 (C677T) nükleotidindeki bir mutasyonun, enzimin spesifik aktivitesini ve dolaşımdaki folat seviyesini etkilediği görülmüştür. Metilentetrahidrofolat reduktaz (MTHFR) enzimi homosistein'in methionine dönüşmesinde katalizör görevi görmektedir. Bu oluşan metilleme işlemi sırasında normal olmayan plazma homosistein (tHcy) ve methionin konsantrasyonları oluşabilmektedir. Çalışmalar göstermiştirki MTHFR genotipi ve plazma folat konsantrasyonundaki değişmeler hiperhomosisteinemi oluşmasına neden olmaktadır.Homosistinuri tablosu olan ve osteoporozis görülme sıklığı artmış kişilerde yüksek serum homosistein varlığının kemik üzerine negatif etkisi bulunmaktadır. Öne sürülen iddialardan biri de yüksek homosistein seviyesinin kollojen yapımı ve kemiğin yapısal bütünlüğününde bozulmalara neden olması üzerinedir. Bu sebepten dolayı plazma homosistein (tHyc) konsantrasyonu yüksek, homozigot form MTHFR genotipi olan klişilerde kemik yoğunluğunda azalma görülmektedir.Bu bilgiler ışığında, MTHFR gen polimorfizminin, implant uygulaması yapılan hastalarda homosistein seviyesindeki değişim ve kemik yoğunluğu üzerine olan etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dental implants are increasingly used to replace missing teeth, and offer a percentage success rate of close to % 90-95 after 25 years. Success of dental implants has begining with term `osseoentegration? with tissue compatible dental materials for succesful osteoentegration.Methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) is an enzyme, which has an important role in folate and 1-carbon metabolism. This enzyme biologically reduces 5, 10-methylenetetrahydrofolate to 5-methyltetrahydrofolate which is the active form of the folate in the blood circulation and has important roles in DNA synthesis, repair and methylation. A germ-line mutation has been discovered in the 677 nucleotide (C677T) of the MTHFR gene. This mutation decreases the specific activity of the enzyme and the folate level in the blood circulation.21?st female and 22?st male total 43 patients; 34? st female 16 st male total 50 control grups a total of 43 implants provided by Zimmer implants was applied.Patients who have elevated percent homocystinuria and osteoporozis, elaveted blood level homosistein has a deletarius effect on human bone. The literature claiming that, homosistein depressed kollogen making and bone structure. For that reason plasma homosistein (tHcy) concentration who have homozigot form MTHFR genotype collapses bone density.