Kemoterapi alan yetişkin hastalarda arı sütü ile yapılan ağız bakımının mukozit derecelerine etkisi
The effect of oral care with royal jelly to the degree of mucositis in adult patients receiving chemotherapy
- Tez No: 317012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP GÜNGÖRMÜŞ, DOÇ. DR. MEHMET BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Arı Sütü, Hemşirelik, Kemoterapi, Oral Mukozit, Chemotherapy, Nursing, Oral Mucositis, Royal Jelly
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETAmaç: Bu araştırma, kemoterapi alan yetişkin hastalarda arı sütü ile yapılan ağız bakımının mukozit derecelerine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma, Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Onkoloji Kliniğindeki hastalar ile 01.07.2011 ile 01.01.2012 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, araştırmacının veri topladığı günlerde Onkoloji Kliniğine başvuran kemoterapiye bağlı oral mukozit tanılı, diyabeti ve nötropenisi olmayan 124 hasta oluşturmuştur. Örnekleme yöntemi kullanılmamış, araştırmaya katılmayı kabul eden 103 hasta (deney; 51, kontrol; 52) çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubuna rutin tedavi planı (benzidamin hidroklorür ve nistatin) uygulanmış, deney grubuna mukozit iyileşene kadar rutin tedavi planına ek olarak arı sütü sabah akşam, günde 2 kez (1gr/gün) rutin tedavi planından ve yemeklerden yarım saat önce abeslang yardımı ile yara üzerine sürülerek emmeleri sağlanmıştır. Veriler; ?Anket Formu?, ?DSÖ OMSİ ? ve ?Fotoğraf Makinesi? ile toplanmıştır. Veriler, SPSS 17 programında değerlendirilmiştir.Bulgular: Deney ve kontrol gruplarında oral mukozitin iyileşme süreleri karşılaştırıldığı zaman; 1. derece oral mukozitin ortalama iyileşme süresi: kontrol grubunda 2.7±1.1 gün, deney grubunda ise 1.1±0.4 gün, 2. derece oral mukozitin kontrol grubunda ortalama iyileşme süresi: 5.8±2.7 gün, deney grubunda ise 3±1.4 gün, 3. derece oral mukozitin ortalama iyileşme süresi: kontrol grubunda 10±2.9 gün, deney grubunda ise 3.5±0.5 gün olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (p=0.000).Sonuç: Kemoterapi alan yetişkin hastalarda arı sütü ile yapılan ağız bakımının mukozit derecelerinin iyileşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Oral mukozitin yönetiminde arı sütünün ağız bakım protokolleri arasında yer alması ve 1g/gün olarak kullanımı önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: The study was experimentally to determine the effect of oral care with royal jelly to the degree of mucositis in adult patients receiving chemotherapy.Material and Method: This investigation was created between the dates of 01.07.2011-01.01.2012 with the patients in oncology clinic that is located with Atatürk University Research Hospital.This research was formed when the researcher collect data on the days with 124 patients, diagnosed with oral mucositis due to chemotherapy, apply on Oncology Clinic, without diabetes, neutropenia. Sampling method wasn?t used, 103 voluntary patients(experimental;51, control;52)were included. A routine treatment plan applied to the control group(benzydamine hydrochloride and nystatin). To the experimental group, in addition to routine treatment plan; until the healing of mucositis, royal jelly applied and provided absorb with the help of abeslang 2 times daily morning and evening(1g/day), ½hour before meal and routine treatment. The data was collected with ?Questionnaire?, ?WHO OMSI? and ?Camera?. The data was evaluated in SPSS 17.Results: When oral mucositis healing time was compared experimental and control group, Grade 1 oral mucositis healing time in control group was 2.7±1.1 days, 1.1±0.4 in experimental group. In Grade 2: control group was averagely 5.8±2.7 days, 3±1.4 days in experimental group. In Grade 3 was 10±2.9 days in control group, 3.5±0.5 days in experimental group (p=0.000).Conclusion: It is stated that oral care with royal jelly in adult patients receiving chemotherapy was effective in healing mucositis. On the management of oral mucositis, royal jelly must get involved in oral care protocols, used 1g/day.