Maclura pomifera bitkisinin su ekstresinin ratlarda karrageninle oluşturulan inflamasyon modeli üzerine etkilerinin araştirilmasi ve antioksidan mekanizmasinin incelenmesi
Investigating the antiinflammatory effects of water extratcts of maclura pomifera on carrageenan ınduced acute inflammation model ın rats, and determining ıts antioxidant mechanism
  1. Tez No: 317013
  2. Yazar: EMRULLAH DORMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MESUT B. HALICI, DOÇ. ZEKAİ HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, karragenin, katalaz, Maclura pomifera, pençe ödemi serbest radikaller, rat, Carrageenan, catalase, free radicals, Maclura pomifera, inflammation, paw edema, rat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETMaclura Pomifera Bitkisinin Su Ekstresinin Ratlarda Karrageninle Oluşturulan İnflamasyon Modeli Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Antioksidan Mekanizmasının İncelenmesiAmaç. Bu araştırmada; ratlarda karragenin ile oluşturulan akut inflamasyon modeli kullanılarak Maclura pomifera'dan elde edilen su ekstresinin'in vivo antiinflamatuvar etkileri ve bu etkilerin oksidatif stres ve antioksidan savunma sistemi üzerine etkilerini tespit etmeye çalıştık.Materyal ve Metot. Bu çalışmada ratlarda karrageninle oluşturulan akut inflamasyon modelinde Maclura pomifera'nın antiinflamatuvar etkisi araştırıldı. Hayvanlar sağlıklı, referans ilaç, Maclura pomifera su ekstresi 500 mg/kg, Maclura pomifera su ekstresi 1000 mg/kg ve kontrol grubu şeklinde 5 guruba ayrıldı. Daha sonra tüm gruplardaki inflamasyonlu rat pençeleri çıkarılarak LPO ve GSH miktarları ile SOD ve CAT aktiviteleri ölçüldü.Bulgular. Sağlıklı dokularla mukayese edildiğinde kontrol grubunda karrageninin LPO seviyelerini artırarak hasara neden olduğu ve antioksidan parametreleri olumsuz etkileyerek inflamasyonu artırdığı belirlendi. Maclura pomifera su ekstrelerinin'de tüm bu olumsuzlukları düzelterek antiinflamatuar etki gösterdiği bulundu.Sonuç. MPSE' nin anti-inflamatuvar etkisi onun antioksidan özelliğini ile yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigating the Antiinflammatory Effects of Water Extratcts of Maclura Pomifera On Carrageenan Induced Acute İnflammation Model In Rats, And Determining Its Antioxidant MechanismAim. In the present study, we aimed to determine the antiinflammatory effects of water extratcts of Maclura pomifera by using carrageenan induced acute inflammation model in rats, and investigate the relationship between antioxidant mechanisms and antiinflammatory effects.Material and Method. In this study we investigated the antiinflammatory effects of water extratcts of Maclura pomifera on carrageenan induced acute inflammation model in rats, This study was carried out in five groups such as healty, reference drug, 500 mg/kg dose of water extract of Maclura pomifera, 1000 mg/kg dose of water extract of Maclura pomifera, and the control group. Then we determined the LPO amounts, GSH levels, enzyme activities of SOD and CAT in the inflammatory paws of all rats.Results. It was found that, carrageenan caused damages by increasing LPO amounts and enhacing inflammation via adversely effecting antioxidant parameters when compared with healthy tissues. Water extracts of Maclura pomifera showed antiinflammatory effects by ameliorating all these disadvanteges.Conclusion. The antiinflammatory effects of Maclura pomifera is is closely related with its antioxidant properties.