Fiziksel stres altında tabanca atıcılığı; nişangâhsız atış antrenmanlarının atış skorlarına etkisi
Pistol shooting under the physical stress; impact of training on unsighted shooting above shooting scores
- Tez No: 317018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KALDIRIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atış antrenmanları, fiziksel stres, nişangâhsız atış, tabanca atıcılığı, Physical stress, pistol shooting, shooting training, unsighted shooting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç. Bu çalışma, nişangâhsız atış antrenmanlarının, fiziksel stres altında tabanca atış skorlarına etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot. Araştırmaya, Elazığ Polis Meslek Yüksekokulunda eğitim öğretim gören 76 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma grubunda yer alan denekler, tesadüfî örneklem tekniğiyle oluşturulan deney (n=40) ve kontrol (n=36) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna, Nişangâhsız Atış ve çok tekrarlı FSA antrenmanları, 8 hafta boyunca uygulanmıştır. Antrenman öncesi ve sonrası, FSA parkurunda tüm deneklerin tabanca atış skorları, parkuru bitirme süreleri, ortalama ve maksimum KAH ölçülmüştür. Grup içi farklılıklar; Eşleştirilmiş Örneklem (Paired Student) ve gruplar arası farklılıklar; Bağımsız Örneklem (Independent Samples) t testi ile analiz edilmiştir. İstatistikî analizler IBM SPSS For Windows v20 paket programı kullanılarak yapılmıştır.Bulgular. Antrenman öncesi ölçümlerde, fiziksel stres altında deneklerin atış skorlarında düşük değerler (13.65 ortalama) tespit edilmiştir. Antrenmanlar sonrası, deney grubuna ait FSA skorlarındaki (ÖT 13,65 ST 28.68) gelişme istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0,05).Sonuç. Bu çalışmada uygulanan nişangâhsız atış antrenmanlarının, fiziksel stres altında atış skorlarını önemli derecede geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim. In this study, a work out unsighted shooting, pistol shooting under physical stress was carried out to investigate the effect of scores.Materials and Methods. In this study, Elazig Police College on 76 male students who volunteered to participate in education and training. Subjects in the study group, created the technique of random sampling experiments (n = 40) and control (n = 36) groups. The experimental group shot and repetitive PSS training, applied for 8 weeks. Before and after training, the PSS track subjects' scores in pistol shooting, track finishing times, average and maximum HR were measured. Inter-group differences, paired-sample and the differences between the groups, independent sample were analyzed by t test. Statistical analysis was performed using IBM software package SPSS for Windows v20.Results. At pre-workout measurements, shot scores of subjects under physical stress, lower values (13.65 average) have been identified. After training, the PSS scores of experimental group (pre-test13.65 post-test 28.68), a statistically significant improvement has seen (p 0.05).Conclusion. In this study, the unsighted shooting workout, shooting scores significantly developed under physical stress has been concluded.