Eğitsel bilgisayar oyunu tasarlama yönteminin, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of educational computer game design method on elemantary 4th students? academic success
  1. Tez No: 317078
  2. Yazar: KEVSER HAVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Oyun Tasarımı, Yapılandırmacı Yaklaşım, Oyun Tabanlı Öğrenme Ortamları, Yaratıcı Düşünme Süreçleri, Educational Game Design, Constructivist Approach, Game-Based Learning Environments, Processes of Creative Thinking
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada, eğitsel bilgisayar oyunu tasarlama yönteminin, öğrenci başarısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, Ankara ilinde bulunan Yenikent İlksan İlköğretim Okulu 4/E şubesi öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel modele göre yürütülen araştırmada, 34 öğrenci 17'si deney 17'si kontrol grubuna yansız olarak atanmıştır. Araştırmanın deneysel aşamasında kullanılmak üzere, kesirler ünitesinde yer alan konulara özgü, öğrencilerin web ortamında eğitsel oyun tasarlayabilmeleri ve oynayabilmeleri için ?Oyun Yap ve Oyna? isimli uygulama geliştirilmiştir. İki haftalık süre içerisindeBu araştırmada, eğitsel bilgisayar oyunu tasarlama yönteminin, öğrenci başarısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, Ankara ilinde bulunan Yenikent İlksan İlköğretim Okulu 4/E şubesi öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel modele göre yürütülen araştırmada, 34 öğrenci 17'si deney 17'si kontrol grubuna yansız olarak atanmıştır. Araştırmanın deneysel aşamasında kullanılmak üzere, kesirler ünitesinde yer alan konulara özgü, öğrencilerin web ortamında eğitsel oyun tasarlayabilmeleri ve oynayabilmeleri için ?Oyun Yap ve Oyna? isimli uygulama geliştirilmiştir. İki haftalık süre içerisinde deney grubu öğrencileri eğitsel oyun tasarlamış, kontrol grubu öğrencileri ise eğitsel oyun oynamışlardır. Uygulamalardan önce ve sonra öğrencilerden konu başarı testini cevaplamaları istenmiş, elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasındaki başarı testi sonuçlarına göre her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı bir artış gerçekleşmiş, buna ek olarak öğrencilerin eğitsel oyun tasarladıkları deney grubu ile eğitsel oyunlar oynayarak öğretimin uygulandığı kontrol grubunun akademik başarıları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of educational computer game design method on the academic success of students. The study was carried out 4th grade students of Yenikent İlksan Elementary School which is located within Ankara province. The investigation that was conducted with respect to the experimental model with pre-test/post-test control group, 34 students (17 experiment, 17 control) were assigned randomly. To be used in experimental phase of the study, ?Make and Play Game? application, containing topics in the Fractions unit, has been developed for the students can design and play educational games on the web. Within two weeks, the experimental group students designed the educational games while the control group students played the educational games. The students were asked to complete the success level test before and after the practices, the data were analyzed in the SPSS package programme. According to the results of the success level tests before and after the practice; both groups showed statistically significant increase and there was no significant difference between the success levels of the experiment group in which educational computer game design method was used and the control group in which the educational games were used.