Düzenlemeli öğrenme yönteminin çalgı eğitimi boyutunda bireysel çalışma sürecine etkisi: Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı örneği
The effect of self regulated learning method on individual study process of dimension of instrument training: Example of Gazi University Teacher Education Department
  1. Tez No: 317088
  2. Yazar: NACİYE HARDALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. SADIK ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Düzenlemeli Öğrenme, Çalgı Eğitimi, Müzik Eğitimi, Bireysel Çalışma Süreci, Öğrenme, Sınıf Öğretmenliği, Self-Regulated Learning, Instrument Training, Music Education, Individual Study Process, Learning, Primary Teacher Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencilerinin öz-düzenlemeli öğrenme yöntemini kullanmalarının çalgı eğitimi boyutunda, bireysel çalışma süreçlerine olan etkililik düzeyini ortaya koymaktır. Araştırmada ön-test( Bilgilendirme) son-test modelinde deneysel yöntem uygulanmıştır. Çalışma grubu, 10 deney 10 kontrol olmak üzere 2. Sınıf öğrencilerinden oluşmuştur. Araştırmada veriler, öğrencilerin görüşme sorularını cevaplaması ve yine öğrencilerin çalgı çalışma süreçlerinin video çekimi ile kaydedilmesi yoluyla toplanmıştır. Veri toplama araçları, Rubrik puanlama sistemi ile hazırlanmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov normallik testi, normallik sınaması sonucunda normal dağılıma uyan değişkenler için grup karşılaştırmalarında t-testi, t testinde varyansların eşitliği varsayımını incelemek için Levene testi, normallik varsayımının sağlanmadığı durumlarda ise gruplar arası farklılıkları tespit etmek için Mann-Whitney U testi ile Wilcoxon testi uygulanmıştır.Öğrencilerin video gözlem sonuçlarına ilişkin son test ön test fark puanları incelendiğinde deney grubuna ait puanın kontrol grubuna göre oldukça yüksek olduğu görülür. Öğrencilerin görüşme sonuçlarına (genel) ilişkin son test ön test fark puanları incelendiğinde deney grubuna ait fark puanının kontrol grubuna göre yüksek olduğu görülür. Dolayısıyla deney grubuna uygulanan işlemin öğrencilerin genel görüşme ve video gözlem sonuçlarında önemli bir katkıya sahip olduğu söylenebilir. Deney grubu öğrencilerinin, son testlerde, hedef belirleme, kendine rehberlik etme, strateji kullanma ve çalgılarını etkili kullanma gibi davranışlarda kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları elde edilen sonuçlarda görülmektedir.Sonuç olarak bireysel çalgı çalışma süreçlerinde öz-düzenlemeli öğrenme yöntemini kullanan deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubuna göre bu süreci daha etkili ve verimli geçirdikleri, görüşmeler ve video gözlemleri sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the level of effeciency of using the self-regulation learning method of Gazi University Teacher Education Department students on their individual work processes in terms of musical instrument education. At research, experimental method was applied on pre-test (illumination) and post-test model. The working group consist of sobhorome including 10 experimental and 10 control group students. The research data was collected through the video recording of students replying to questions during an interview and of the process of them playing the instrument. Data collection instruments were prepared with Rubrics scoring system. Kolomogov-Smirnov normality test was used for analysing the data. After the analysis, for the variables which have a normal distribution, t-test was used for the comparision of the groups. In the t-test, Levene test was used to test the hypotesis of the equality of variances. For the cases of the normality hypotesis wasn't provided, to determine the differences between groups, Mann-Whitney U test and Wilcoxon test was used.When the difference in pre-test and post-test scores were examined that is related to students' video observation results, it can be said that experimental group's point is quite higher than the control group's point. When the difference in pre-test and post-test scores were examined that is related to students' interviews (general) results, it can be said that experimental group's point is higher than the control group's point. In concequence, it can be said that the process applied to the experimental group students is an important contribution to the overall interview and video observation results. Experimental group students more successful at goal setting, self-guiding, strategy using, playing an instrument and like behaviours than the control group students which is seen at results obtained at last tests.As a result, in individual instrument training process, the results of interviews and video observations display that students in the experimental group used the self regulated learning method, spent their time more efficiently and effectively than control group students.