Öğretmenlerin derslerinde öğretim teknolojilerini kullanımına ilişkin görüşlerinin analizi
The analysis of the teachers? views on the use of instructional techonology in their classes
  1. Tez No: 317097
  2. Yazar: MERAL GÜZEL TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Educational Technology, Instructional Techonology, Teachers, Technology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin derslerinde öğretim teknolojilerinikullanma konusunda hangi noktada olduklarını, doğrudan kendi görüşlerinden olmaküzere belirlemeye çalışmaktır. Araştırmada öğretmenlerin derslerinde teknolojiyi niçinkullandıkları, hangi teknolojileri ne amaçla kullandıkları, kullandıkları bu teknolojiyihangi kaynaklardan elde ettikleri ve bu teknolojileri kullanırken herhangi bir kaynaktanyardım alıp almadıkları, teknoloji kullanımı konusunda kendilerini yeterli görüpgörmedikleri soruları irdelenmiştir.Öğretmenlerin derslerinde teknoloji kullanımı hakkındaki görüşleriniderinlemesine ortaya koymaya çalışan bu araştırmada nitel araştırma tekniğikullanılmıştır.Araştırmada belirlenen alt problemlerle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için bir bilgiformu kullanılmıştır. Daha sonra bilgi formu internet üzerinden yayınlanmış veöğretmenlere e-posta yolu ile ulaşılmıştır. Araştırmamızda 1000 öğretmene araştırmayakatılmaları için birer e-posta iletisi gönderilmiştir. Bu öğretmenlerden 93 tanesindendönüş sağlanmıştır.Verilerin analizinde hem betimsel, hem de içerik analizinden yararlanılmıştır.Bilgi formunda yer alan yapılandırılmış sorular betimsel analiz için önceden belirlenmiştemaları ortaya çıkarmıştır. İçerik analizi sonucunda benzer cevaplardan yola çıkılarakkategoriler oluşturulmuştur. Kategoriler oluşturulduktan sonra her bir kategorininfrekans ve yüzdeliği ortaya çıkarılmıştır.Araştırma bulgularına göre öğretmenler derslerinde teknolojiyi, aktif öğrenmeyisağlama, kalıcılığı sağlama, öğrenmeyi kolaylaştırma, kaliteli öğrenme, zamandantasarruf gibi nedenlerle kullanmaktadırlar. Araştırmamıza katılan öğretmenlerden hiçbirisinin derslerinde grafiksel hesap makinesi, veritabanı yönetim yazılımı, sohbetodaları, video konferans, sesli konferans, uzman sistemler, programlama dilleri vebenzeşim (simülasyon) teknolojilerini kullanmadıkları görülmektedir. Buna karşınresim/grafik gösterimi, projektör ve video gösterimi gibi teknolojiler en çok kullanılanteknolojilerdir.Anahtar Kelimler: Eğitim Teknolojileri, Öğretim Teknolojileri, Öğretmen,Teknoloji
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify at what point the teachers are in usinginstructional techonology in their classes including their own views directly. In thisresearch the following questions are discussed. Why do teachers use techonology intheir classes? Which techonology do they use for what purpose? Frow which resourcedo they using that techonology? Do they feel themselves sufficient enough to use thattechonology or not?Oualitative research technique is used in this research in order to reveal teachers'views on the use of technology in their classes in depthAn information form is used to obtain delailed information about the specifiedproblems in the research. Afterwords; the information form is published on the internetand the teachers are reached via e-mail. An e-mail message is sent to 1000 teachers toprovide their participation in the research; a return of 93 teachers is provided.Both descriptive and content analysis are used in data analysis. The structuredquestions in the information form show up the pre-determined themes fort hedescriptive analysis. As a result of the content analysis, some categories are formed onthe basis of similar responses. Upon forming the categories, frequency and percentageof each category are revealed.According to research findings, teachers use technology in their classes fort hereasons such as providing active learning and persistence of thet learning facilitation,quality learning and saving time. More of the teachers participating in our research usesa graphical calculator, database management sorftware, chat rooms, video conferencing,audio conferencing, expert systems, programming languages and simulationtechhnologies. However; projectors, image/graphics and video display are the mostwidely used Technologies.