Yabancı dil öğreniminde karekod destekli mobil öğrenme ortamının aktif sözcük öğrenimine etkisi ve öğrenci görüşleri: Mobil Sözlük örneği
The effect of QR code assisted mobile learning environment on productive vocabulary learning in foreign language studies and student reviews: The example of Mobile Dictionary
  1. Tez No: 310956
  2. Yazar: AHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif sözcük öğrenme, mobil öğrenme, Mobil Destekli Dil Öğrenme (MDDÖ), karekod, Productive vocabulary learning, mobile learning, Mobile Assisted Language Learning (MALL), QR code
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı, cep telefonu ve karekod kullanılarak sunulan mobil çevrimiçi bir sözlük yazılımının, öğrencilerin aktif sözcük öğrenmeleri üzerindeki etkisi ve görüşlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada hem yabancı dil eğitiminde mobil araçların hem de karekodun örnek bir kullanımı sunulmuş, tasarlanan öğrenme ortamının öğrenenlerin aktif sözcük öğrenimlerine etkisi nicel ve nitel yöntemlerle belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma, nitel ve nicel verilerin birlikte toplanarak analiz edildiği karışık yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmaya, 2010?2011 akademik yılı bahar döneminde Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Modern Yabancı Diller Birimi Orta Seviye sınıfta öğrenim gören birinci grupta 25 ve ikinci grupta 25 olmak üzere toplam 50 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan her iki gruptaki öğrenciler, toplam 22 ders saati süresince ders kitabındaki sözcükleri Mobil Sözlük isimli çevrimiçi sözlük programı kullanarak öğrenmişlerdir.Araştırmanın nicel verileri, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan `aktif sözcük bilgisi akademik başarı testiyle' elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde bağımlı örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise öğrenci görüşleri veri toplama formu ile yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulguları araştırmanın alt amaçları doğrultusunda ele alınarak, açık uçlu soruların frekans ve yüzde değerleri tablolar halinde açıklanmış ve alanyazın bulgularıyla ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, nitel verilerin geçerliğini arttırmak amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca nitel verilerinin analizinde kategorilendirme yönteminden yararlanılmıştır.Öğrenenlerin mobil ortama ilişkin ayrıntılı görüş ve düşüncelerini barındıran nitel verilerden elde edilen sonuçlara göre; Mobil Sözlük öğrenme materyali yabancı dil öğrenen hazırlık sınıfı öğrencilerinin aktif sözcük bilgi seviyelerini arttırmada verimli ve etkili biçimde kullanılabilir. Mobil Sözlük içeriğinde sözcüğe ait farklı yönler bir arada sunulduğu için öğrenenler, sözcüğün farklı yönlerini aramakla vakit kaybetmemişler ve sınıf içindeki sözcük öğrenmeye ayırdıkları süreç kısalmıştır. İçerisindeki bilgileri yerinde ve yeterli bulan katılımcılara göre Mobil Sözlüğe erişimde mobil araçların kullanılması bireysel öğrenme hızının artmasına katkı sağlayarak istedikleri anda öğretmene bağımlı kalmadan sözcük öğrenebilmeyi sağlamıştır. Fakat mobil araçlarda yaşanan teknik aksaklıklardan ötürü zaman zaman katılımcıların olumsuz etkilendiği dikkat çekmektedir. Öğretim ortamında kullanılan karekod, öğrencilerin derse yönelik motivasyonlarını arttırırken, mobil araçların tuş takımı problemlerini ortadan kaldırarak sözcük açıklamalarına cep telefonu üzerinden daha pratik ve doğrudan ulaşım sağlamıştır. Ayrıca araştırmada kullanılan karekod, basılı ders kitabı ve çevrimiçi öğrenme materyali (Mobil Sözlük) arasındaki uzamsal uzaklığı azaltarak mobil araçların ders içi aktivitelerde daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Öğrenenler farklı derslerde de, karekod destekli öğrenme ortamlarını kullanmak istediklerini belirtmişlerdir.Araştırma bulgularına dayalı olarak, mobil destekli yabancı dil öğrenme ortamında eğitim alan her iki gruptaki öğrencilerin öntest ve sontest erişi ortalamaları arasında sontest lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ders içi aktivitelerde kullanılan mobil destekli yabancı dil öğrenme ortamının, öğrenenlerin aktif sözcük bilgisi düzeylerinde artış sağladığı saptanmıştır. Öğrenci görüşleri de bu sonucu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the reviews and responds of the students related to a mobile online dictionary software via smart phones and qr code on active vocabulary learning. In this study, not only an example usage of both qr code and mobile devices in foreign language learning is represented but also the effect of this envisaged learning environment on active vocabulary learning is determined by qualitative and quantitative methods.The research is performed with the mixed method in which both qualitative and quantitative data is collected and analyzed together. Total of 50 students (25 in the first and 25 in the second group) from Gazi University School of Foreign Languages Department of Modern Languages Intermediate Class in spring semester of 2010-2011 academic year are attended. All of the students learned the vocabulary of their coursebook via an online dictionary program named `Mobil Sözlük? during 22 class hours.The qualitative data of this research is obtained by ?active vocabulary knowledge academic success test? of which validity and reliability tests are performed. Paired sample t-test is used for qualitative data analysis while semi-structured interview forms and student reviews data collection forms are used for quantitative data collection. Findings are dealt in accordance with the basic aims of this research, the frequencies and the percent values of open-ended questions are explained with tables and all of these are interpreted in relation with literature evidence. Data collected from the interviews are used to increase the validity of the quantitative data. Also, in the analysis of these quantitative data, categorization method is used.According to the results of the quantitative data of the students? detailed reviews and thoughts about mobile environment; Mobil Sözlük can be effectively and voluminously used to increase the active vocabulary capacities of preparatory class students. In the content of Mobil Sözlük, the words are given with their all different forms so the time the students use to search for a new word decreased. Considering the satisfied students, the usage of mobile devices to reach Mobil Sözlük contributes the increase of individual learning speed and provided the freedom of learning new words independently from the instructor. On the other hand, it is monitored that the students sometimes are badly affected because of the technical difficulties in mobile devices. The QR Code used in the learning environment reveals the keypad problems on mobile devices and made reaching Besides, the QR Code decreased the spatial distance between the printed coursebook and online learning material (Mobil Sözlük) so the mobile devices can be used in in-class activities efficiently. The students indicated that they want QR Code assisted learning environments in other lessons, too.According to the research findings it is found out that there is a statistically meaningful difference between the pretest and posttest averages of the students in both groups in mobile assisted foreign language learning environment. It is also determined that there is an increase in productive vocabulary knowledge of the students due to the usage of mobile assisted foreign language learning environment that is used in-class activities. Student reviews are also qualified to support this result.