Tüketicilerin saç bakım ürünlerinin kullanımı hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of knowledge level about hair care products use of consumers
- Tez No: 317113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dermatoloji, Eğitim ve Öğretim, Dermatology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kozmetik, Saç Bakımı, Saç Bakım Ürünleri, Cosmetics, Hair Care, Hair Care Products
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, 18 yaş üstü çalışan erkek ve bayanların saç bakım ürünü kullanımı hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve bilgi düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımları olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anketin hazırlanabilmesi için konuyla ilgili akademisyenler, öğretmenler ve usta öğreticilerden rasgele belirlenmiş 15 kişi ile ön görüşme yapılıp uzman görüşü alınmıştır. Sonuçta 50 sorudan oluşan anket hazırlanarak, saç bakım ürünü kullanan tüketicilerden oluşan örneklem grubuna uygulanmıştır.Araştırmanın evrenini, 2008 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kentsel alanda yaşayan, çeşitli meslek alanlarında istihdam edilen ve saç bakım ürünü kullanma alışkanlığı yüksek olduğu varsayılan 18 yaş üstü toplam 7.362 bin kadın ve erkek tüketicinin tamamı oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; Türkiye'nin nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu il olan İstanbul ilinden tesadüfî örnekleme ile seçilen 201 kişi oluşturmaktadır.Uygulanan anketten elde edilen verilerin değerlendirilmesinde“SPSS 18.0”istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin frekans (N), yüzde (%) dağılımları hesaplanmış ve aritmetik ortalamaları( )alınmıştır. Erkek ve kadınların görüşleri arasında fark olup olmadığını belirlemek üzere saç bakım ürünlerinin kullanımına ilişkin görüşlere ?t testi? uygulanmıştır. Anlamlılık tespiti için ise p=0.05 anlamlılık düzeyi belirlenmiştir.Yapılan t testi sonuçlarına göre Anlamlılık Düzeyi (P) < ? = 0,05 olduğu için tüm değişkenlerin normal dağılım göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu test sonuçlarına göre, kadın ve erkeklerden oluşan grupların toplam 30 sorudan, 5'inde görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ve 25 soru için gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda sorulara verilen cevapların, frekansları, yüzdeleri ve t testi sonuçları dikkate alınarak 18 yaş üstü çalışan erkek ve kadınların saç bakım ürünlerine yönelik bilgi düzeyleri, bilgi düzeyleri ile cinsiyetleri arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the knowledge levels of men and women aged over 18 about use of hair care products and differences between their knowledge levels and gender.In this research, descriptive research method based on screening model is used. Screening models are defined as research approaches aiming to describe a past or a current situation in the form that it exists. The survey form is used as the data collection tool for this research. A preliminary conversation is made with 15 people who are determined randomly among academicians, teachers and master trainers who have knowledge about this subject for to prepare the survey and the expert opinions are collected. As result, a survey with 50 questions is prepared and applied on the sample group composed of consumers who use hair care products.The total of 7,362 thousand women and men consumers aged over 18 who are living in urban areas, employed in various professional fields and supposed that their habit of using hair care products is high constituted the population of research according to the data of Turkish Statistical Institute (TSI). 201 people who are selected from Istanbul province which has the highest population density in Turkey by random sampling constituted the sample of research.“SPSS 18.0”statistical software is used in evaluation of the data obtained from the applied survey. The distribution of frequency (N) and percentage (%) of opinions of survey and their arithmetic means are calculated.“t test”is applied to the opinions about use of hair care products in order to determine if there is a difference between men's and women's opinions. p=0.05 significance level is determined for the detection of significance.Because of the reason that Significance Level (P) < ? = 0,05 that it is concluded that all variables does not show normal distribution. According to the results of this test, it is seen that there is significant difference between the opinions of groups constituted from both males and females for 5 questions of 30 and it is seen that there is not any significant difference for the rest 25 questions between these groups.The differences between knowledge levels of men and women aged over 18 about use of hair care products and differences between their knowledge levels and gender are determined by taking frequencies, percentages and the t-test results of data obtained from the given answers to questions of the survey in the result of research.