Diksiyon öğretimini lise 2. (10. sınıf) sınıflarda uygulama teknikleri üzerine bir araştırma
The application techniques of diction learning for the second grade students of high schools
- Tez No: 317112
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: diction and diction techniques, the curriculum of the second grade high school students
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'na göre, Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları da dikkate alınarak, uygulamaya konulmuştur. Bu araştırmada lise 2. sınıflarda okutulan Dil ve Anlatım dersi öğretim programı içinde yer alan Anlatım ve Özellikleri ünitesinde, bazı metinlerde diksiyon ve diksiyon teknikleri vb. hususlar, öğrencilere kavratılmaya çalışılmıştır. Diksiyon tekniklerinde önerdiğimiz etkinlikler çevresinde öğrencilerin diksiyonla ilgili bilgilerini beceri düzeyinde alışkanlık hâline getirmeleri sağlanmak istenmiştir.İstenen hedefe ulaşabilmek için seçilen metinlerden hareketle, soru-cevap metodu ve açıklama yoluyla, öğrencilere konuyla ilgili bilgi ve beceri kazandırılmıştır.Diksiyon kavramı ve teknikleri öğretmenin gözetiminde seçilen metinlerde gösterildikten sonra, öğrencilerin seçilen metinleri ,öğretmeni örnek alarak aynı şekilde seslendirmeleri ve yapılan kayıtları arkadaşlarıyla paylaşmaları sağlanmıştır. Metinlerin ifade özellikleri hakkında öğrencilere bilgi verilmiş, eğlenceli egzersiz ve resimlerle desteklenmiştir.Araştırmamızda bulunan uygulamalar 2012 yılında Ankara ili içerisinde, iki okulda, 100 lise 2. sınıf öğrencisi üzerinde yapılmış ve bulgular literatür taramasıyla desteklenmiştir.Çalışmamızın güzel Türkçemizin doğru ve etkili kullanılmasına, daha güzel ve estetik değerlerin ortaya konmasına ,milletimizin bireyleri arasındaki her türlü iletişimin daha medeni, daha verimli ve daha güzel olmasına katkı sağlamasını arzu ve ümit etmekteyiz. Bu amaçla uygulamalarda öğrenirken eğlenmek amaçlanmış, bir dizi pratiğe yer verilmiştir. Uygulamalar yapılırken öğrencilere aile, arkadaş çevresinde ve toplumda diksiyon kurallarına dikkat ederek konuştukları takdirde itibar kazanacakları, takdir toplayacakları vb. pek çok yarar anlatılmıştır. Çalışmamızın sadece avukat, öğretmen, din adamı, politikacı, spiker, ses sanatçısı, çağrı merkezi çalışanı vb. meslek gruplarını seçecek öğrencilere değil, toplumun tüm bireylerine yardımcı olacağını ummaktayız. Bu çalışmayı yaparken bir yandan lise ikinci sınıflarda okutulan ?dil ve anlatım? dersine kaynaklık edeceğini düşündük, diğer yandan da geniş halk kitlelerine ulaşmayı hedefledik .Anahtar Kelimeler : Diksiyon, Diksiyon Teknikleri, lise 2. sınıf öğrencileri .
Özet (Çeviri)
The research is implemented according to the Basic Law of National Education No. 1739, considering Aims of Turkish National Education. In this study, diction and diction techniques are tought through some text taught in the curriculum of the second grade high school students? Speech Language lesson, Expression and properties unit. Through the recommended techniques, the students are expected to make a habit of the diction skill. In order to achieve the desired skills and knowledge question-answer and telling methods are used. Under the supervision of the teacher the concept and techniques of diction were examined throghout the selected texts and then the students selected some texts and recorded the vocalizations in the same way. The students also ensured to share their recordings with their friends. The students were informed about the features of the expressions in the texts and it is supported with funny exercises and pictures. The applications in our study were done in two separate schools, 100 second grade high school students in Ankara in 2012 and the findings were supported with the literature review. We hope this study will contribute to using Turkish language more correctly and effectively and we expect to add to reveal more aesthetic values and more effective, more civilized communication between individuals of our nation. For this purpose, in applications it is intended to have fun while learning. So a series of practices are done. During the applications students are told about the benefits such as they will gain credibility if they pay attention to diction rules while in the family and among friends and so they will be appreciated in the community. We hope our study will be useful not only for the students who will choose to be lawyer, teacher, clergy, politicians, the announcer, voice artist, call center employees, and so on, but also it will help all members of society. While preparing this work we thought it to be the source for the second grade high school students?“language and expression,”class and on the other hand we aimed to reach to large public groups.