Bireylerin duygusal zekâ düzeylerinin, müzik gruplarındaki hazırlık çalışmaları ve konser performanslarına etkisi
The effects of emotional intelligences levels of individuals to the preparatory works of musical bands and their concert performances
- Tez No: 317143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, müzik grupları, müzik gruplarındaki hazırlık çalışmaları, konser performansı, grup başarısı, Emotional intelligence, musical bands, concert performances, group success
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmada bireylerin duygusal zeka düzeylerinin, müzik gruplarındaki hazırlık çalışmaları ve konser performanslarına etkisi ortaya konulmuştur.Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı viyolonsel öğrencileri, örneklemini ise Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalında öğrenim gören viyolonsel öğrencilerinin tümü oluşturmaktadır.Bu araştırma kapsamında duygusal zekâ testi, araştırmacı ve uzman kişiler tarafından hazırlanan“müzik gruplarındaki hazırlık çalışmaları puanları”ve“konser performans puanları”ölçekleri kullanılmıştır.Bu araştırmanın probleminin çözümüne yönelik veriler analiz edilirken ilk aşamada frekans dağılımlarını ortaya koymak için frekans analizi yapılmıştır. İkinci aşamada duygusal zekâ düzeylerinin yüksek ya da düşük olmasına göre hazırlık çalışmaları puanı, teknik başarı, müzikal başarı, grup içindeki rolünü gereğince yerine getirebilme başarısı değerlendirmelerinin fark gösterip göstermediğini test etmek amacıyla“Hipotez Testi”yapılmıştır. Üçüncü aşamada başarı ölçekleri arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Dördüncü aşamada değişkenler arasındaki sebep-sonuç ilişkisini ölçmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda:?Duygusal zekâ düzeyi yüksek öğrencilerin tümünün çalışmalara zamanında katıldıkları, akortlarını yapmış olarak geldikleri, bir önceki çalışmada istenilenleri yerine getirdikleri, bilgilerini diğer arkadaşları ile paylaştıkları, iletişimlerinin güçlü olduğu, grup arkadaşları ile yardımlaşma hâlinde oldukları, arkadaşlarını destekleyip cesaretlendirdikleri ve öneriler sunarak müziğe katkıda bulundukları görülmektedir.?Duygusal zekâ puanı ile hazırlık çalışmaları puanı arasında pozitif yönlü çok güçlü ilişki vardır.?Duygusal zekâ puanı ile hem müzikal başarı hem de müzik açısından grup içindeki rolünü gereğince yerine getirebilme başarısı arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Duygusal zekâ puanı ile teknik başarı arasında çok zayıf ve ters yönlü ilişki mevcuttur.?Duygusal zekâ düzeyi yüksek ve düşük olan öğrenciler için Kruskal Wallis testi sonuçlarına göre uzman kişilerin değerlendirmeleri arasında fark yoktur.?Duygusal zekâ en önemli etkiyi hazırlık çalışmaları puanı üzerinde yaratmaktadır. Bunu sırasıyla; grup içindeki rolünü gereğince yerine getirebilme başarısı, müzikal başarı ve teknik başarı izlemektedir.Araştırma sonunda araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research presents the effects of emotional intelligence levels of individuals to the preparatory works of musical bands and their concert performances.The population of the research constitutes the violoncello students studying in musical education departments of educational faculties in Turkey.The sample of the research constitutes all the violoncello students studying in musical education department of Gazi Education Faculty at Gazi University.In this research, the scales of Emotional Intelligence test, the scores of preparatory works in musical bands prepared by researchers and specialists and concert performance scores are used.While analyzing the data aimed at the solutions to the problems of this research, frequency analysis, hypothesis testing, Pearson Correlation analysis, simple linear regression analysis are performed.As a result of the research;?There is a positive and very powerful correlation between emotional intelligence scores and preparatory works scores.?There is a positive correlation between emotional intelligence scores and both musical success and the success for executing the tasks within the band as required. The relation between emotional intelligence score and technical success is reverse and very weak.?Emotional Intelligence creates the most significant impact on the scores of preparatory works. Then the success for executing within a band as required, musical success, technical success follow this respectively.?According to Kruskal Wallis test, there aren't distinction between assessment of specialists.At the end of the research, the suggestions are put forward by the researcher.