İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin rutin olmayan açık uçlu problem çözümlerinin incelenmesi
An analysis of elementary school 5th grade students? problem solving performance on non-routine open-ended questions
- Tez No: 317142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE TERTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, açık uçlu problemler, rutin olmayan problemler, problem çözme, Matematics education, open-ended problems, non-routine problems, problem solving
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 5. sınıf matematik dersinde dört işleme dayalı rutin olmayan açık uçlu problemlerde öğrenci çözümlerini incelemektir. Araştırmada nitel yöntemden yararlanılmıştır.Araştırmanın veri toplama aracı, alan taraması yapılarak MEB (1-5) Matematik programına uygun bulunan ve iki pilot uygulama gerçekleştirilerek son halini almış olan 6 açık uçlu problemden oluşmaktadır.Araştırma, iki pilot ve bir asıl uygulama olmak üzere üç basamakta gerçekleştirilmiştir. Birinci pilot uygulama, 2011 ? 2012 eğitim öğretim yılı güz döneminde MEB'e bağlı bir ilköğretim okulunun 5. sınıf öğrencileri (N=42) ile yürütülmüştür. Madde analizleri için yapılan ikinci pilot uygulama ise MEB'e bağlı bir ilköğretim okulunun 5. sınıf öğrencileri (N=47) ile yürütülmüştür. Asıl uygulama ise bahar döneminde iki 5.sınıf şubesi öğrencileri (N=60) ile yürütülmüştür.Verilerin toplanması aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu problem çalışma kâğıdı kullanılmış olup; bu aşamada ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin çalışma kâğıdının her bir sorusunda ve genelinde verdikleri yanıtlar ayrıntılı olarak incelenip nitel verilerin nicelleştirilmesi amacıyla yüzde (%) ve frekans (f) analizi yapılarak betimlenmiştir.Çalışmadaki bulgulara göre, öğrencilerin rutin olmayan açık uçlu problemlerde en düşük oranda %36.67 olurken en yüksek %75 oranında, problemlere tek bir doğru yanıt ürettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmadaki bulgulara göre öğrencilerin rutin olmayan açık uçlu problemlerde en yüksek %35 oranında olurken en düşük %5 oranında, problemlere birden fazla doğru yanıt ürettikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin birden fazla doğru yanıtı bulunan açık uçlu problemlerde çoğunlukla tek doğru yanıtla yetindikleri ve birden fazla doğru yanıt bulmada yetersiz oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is analysing of solutions of the nonroutine open ended questions depending on four arithmetical operations for the 5th grade. In this study, qualitative method was used for analysing the solutions of 5th grade mathematic class students for the nonroutine open ended questions.The data collection tool of the research has been created with 6 question which are appropriate for the 5th class students level by discussing professional researchers opinions and executing two pilot applications on students.The research was carried out in three steps, including two pilots and the original application. The first pilot application was carried out with the 5th grade class students (N=42) at an elementary school which is affiliated to Minister of Education, during the fall semester of the 2011-2012 academic year. The second pilot application has executed with the 5th grade class students (N=47) at an elementary school which is affiliated to Minister of Education to provide the item analysis of each non-routine open ended problems. The main application has been performed with the students (N=60) of the two 5th grade class in the spring semester of the 2011-2012 academic year.During collecting data, the worksheet which is prepared by the researcher and includes open ended questions is used. At this phase, for each questions and as general view point, the answers of the 5th grade students are analysied in detail and the percentage (%) and frequency (f) is described to quantify to qualitative data.According to findings of this research, students have been able to answer the questions of the non-routine open ended problems with single answer minimum %36.67 and maximum %75 percentages although there are more than one correct answers. The research is showed that the students are able to provide success to solve the non-rountine problems with more than one correct answer as being appropriate of the purpose of the these kind of problems with minimum %5 and maximum %35 percentages. Results of the study is showed that students are not able to find more than one correct answers for the open ended mathematics problems