Gösteriş amaçlı ürünlerin satın alınmasında ülke orijini etkisi
Country of origin effects on purchasing intentions of conspicuous products
- Tez No: 317236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ülke Orijini Etkisi, Tüketici Etnosentrizmi, Gösteriş amaçlı Tüketim, Satın Alma Niyeti, Country of Origin Effects, Consumer Ethnocentrism, Conspicuous Consumption, Purchasing Intention
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı ülke orijininin, tüketici etnosentrizminin ve gösteriş amaçlı tüketimin gösteriş amaçlı ürünleri satın alma niyetine doğrudan ve düzenleyici etkilerinin araştırılmasıdır.Bahsedilen etkiler Ankara'da okuyan 377 öğrenciden elde edilen veri grubuna güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve düzenleyici değişkenli çoklu regresyon analizi uygulayarak incelenmiştir.Çalışmanın sonuçlarına göre, tüketicilerin spesifik ürün imajı algıları gösteriş amaçlı ürünleri satın alma niyeti üzerinde göreli olarak en güçlü etkiye sahip olan bir değişkendir. Başka bir ifadeyle, gösterişe yönelik tüketimde, tüketiciler ürün ve hizmetlerden daha çok marka ve imajları tüketmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tüketiciler, yabancı ürünleri prestij, kalite ve statü ile ilişkilendirdikleri için ithal ürünleri tercih etme eğilimindedirler (Batra ve diğ., 2000; Bearden ve Etzel, 1982; Eryiğit ve Kavak, 2009; Ger ve diğ., 1993; Kinra, 2006; Marcoux ve diğ., 1997; Wang ve Chen, 2004). Çalışmanın gösteriş amaçlı tüketim ile ilgili bulgularına göre, gösteriş amaçlı tüketim etnosentrizm ile yabancı ürün satın alma niyeti arasındaki ilişkide düzenleyici rol oynamaktadır. Etnosentrik tüketiciler bir yandan zenginliğini göstermek için yabancı ürün satın almak istemekte, diğer yandan bunun ahlaki olarak yanlış olduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the main and moderating effects of country- product evaluations, specific product imaje, consumer ethnocentrism and conspicuous consumption on purchasing intention of conspicuous products.These effects were examined through analyzing data gathered from 377 students from Ankara using reliability, correlation and moderated multiple regression analysis.The findings of the study show that consumers' perceptions of specific product image is relative the most powerful variable that influence the purchasing intention of conspicuous products. In other words, for conspicuous consumption consumers purchase brands and images rather than products and services. Especially, in developing countries consumers tend to prefer imported products due to the association of foreign products with prestige, quality and status (Batra et all, 2000; Bearden and Etzel, 1982; Eryigit and Kavak, 2009; Ger et all., 1993; Kinra, 2006; Marcoux et all, 1997; Wang and Chen, 2004).The results of study concerning conspicuous consumption show that conspicuous consumption play moderating role in the relationship between consumer ethnocentrism and purchasing intention of foreign brand. On the one hand ethnocentric consumers tend to show off their wealth by purchasing imports and on the other hand they believe that it is unmorally.