Yurtdışından işçi geri dönüş göçlerinin işleyişi, paterni ve etkileri: Kırşehir örneği
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 317235
- Danışmanlar: PROF. DR. E. MURAT ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası göç, Geri dönüş göçü, Kırşehir, Türkiye, Migration, International migration, Return migration, Kırşehir City, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türk insanı denince çağrışım yapan kavramlardan biri de göç kavramıdır. İnsanımız şu ya da bu nedenle dünyanın birçok köşesine göç etmiştir. Türkiye 1961'den başlayarak Avrupa'nın çeşitli ülkeleriyle işçi alım anlaşmaları imzalamıştır. 1961'de Almanya, 1964'te Hollanda, Belçika ve Avusturya, 1965'te Fransa ve 1967'de İsveç ile anlaşma imzalamış ve bunların sonucunda yasal yollardan Avrupa'ya yönelen Türk emek göçü başlamıştır. 1973'te Almanya'nın petrol krizi ve ekonomik durgunluk nedeniyle işçi alımını durdurma kararı, tüm Batı Avrupa ülkelerinin antlaşmaları askıya alması sonucu önemli sayıda işçinin ülkesine geri dönmesine yol açmıştır. Ancak düzenlemelerle aile göçüne izin verildiğinden, işçi göçü sayısının düşmesine rağmen yabancı nüfus miktarı artmaya devam etmiştir.Avrupa'ya olan işçi göçünün resmi olarak durmasından sonra, Türk işçilerine S.Arabistan ve Libya başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde ilerleyen yıllarda da Rusya ve eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan Türk cumhuriyetlerinde çalışma imkânı doğmuştur. Ancak bu işçi hareketliliği Batı Avrupa'ya olan işçi göçleri gibi olmamış gerek çalışma süresi kısalığı gerekse yarattığı etkileri bakımından daha az önemli olmuştur.Ülke dışındaki Türk vatandaşlarının sayısı temin edilebilen son verilere göre 3.693.121'dir. Söz konusu nüfusun 3.024.987'si Batı Avrupa ülkelerinde, 67.950'si Türk Cumhuriyetleri'nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, 175.692'si Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde, 64.500'ü Avustralya'da, 291.000'i ABD ve Kanada'da, 68.992'si Rusya Federasyonu, Japonya, Afganistan ve diğer ülkelerde bulunmaktadır. Ülke dışında çalışan Türk işçi sayısı temin edilebilen son verilere göre 1.205.506 olup, bunların 826.934'ü Batı Avrupa ülkelerinde, 23.609'u Türk Cumhuriyetleri'nde, 132.794'ü Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde, 30.250'si Avustralya'da, 143.000'i ABD ve Kanada'da, 48.919'u Rusya Federasyonu, Japonya, Afganistan ve diğer ülkelerde çalışmaktadır. Yabancı ülke vatandaşlığına geçmiş bulunan vatandaşlarımızın toplam sayısı 2006 yılı sonu itibarıyla 1.480.256'dır. Bu sayıya doğumla yabancı ülke vatandaşlığını alanlar dâhil değildir.Ülke dışına olan göçler bir süre sonra gidilen yerde hedeflenen olanaklara ulaşılınca veya zorunlu nedenlerden dolayı Türkiye'ye ve de araştırma alanımıza doğru işçi geri dönüşü şeklinde de kısmi yön değiştirmiştir. İşte bu işçilerin gidişlerinden dönüşlerine ve günümüzde de devam eden süreçte tercihleri, yaşamları, yer değiştirmeleri, aile özellikleri, yatırımları v.b. Kırşehir kentini etkileyen tüm özellikleri bu çalışmada ortaya konulmaya çalışılmıştır. Buna ilave olarak hali hazırda yurtdışında olan işçilerin de araştırma alanı ile ilgili bağlantıları, buraya etkileri ve bunun gelecekteki yansımaları hakkında çıkarımlar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the word ?the Turks? is mentioned, one of the concept is also ?Immigration? which associates with its name.Our people have immigrated to many different parts of the world because of various reasons. Starting from 1991, Turkey has signed Worker Acceptence Agreement with different European countries.In 1961 with Germany,in 1964 with Holland, Belgium and Austria, İn 1965 with France and in 1967 with Sweeden, agreements were signed and as a result of these, Turkish worker immigration to Europe has started.In 1973 , the worker refusement policy of Germany, because of economic calmness and oil crisis a lot of workers in a great number have returned back to their countries as a result of the bann about agreements .But with agreements, as it is allowed to the family immigration although the worker number decreased, the foreign population number has been increasing uninterruptly.Related to the fact that the worker immigration to the Europe stopped formally, our workers had the chance to work in Saudi Arabia , Libya at first and later Rusia .This worker mobility mainly hasn?t been like the one from the point of both working duration and its effects views.According to the last data we have got, the numbers of the citizens abroad is 3.693.121. The 3.024.987 of our citizens mentioned are in the Western European Countries, 67.950 in Turkısh Republics and Northern Cyprus Turkish Republic , 175.692 in Middle East and African Countries, 291.000 in USA and Canada , 68.992 in Russian Federation, Japan, Afghanıstan and the other countries.According to the last data provided, the worker number working abroad is 1.205.506 and 826.934 of these have been working in western European countries, 23.609 in Turkish Republics, 132.794 in Middle East and African Countries, 30.250 in Australia, 143.000 in USA and Canada, 48.919 in Russian Federation, Japan, Afgania and the other countries.The total number of our citizenz having transcended to the foreign citizenship aren?t included in his total.When the targeted facilities in the countries they went were provided or because of compulsory reasons the return of workers has started through Turkey and the region we have been researching about.Here, from their departure to their return, all of their characteristics affecting Kırşehir, like their preferences, lives, replacements, family features investments are avided to be clarified in this work.In addition to this, it is avided to make some comments about the connections with this working areas of the workers abroad, their effects there and the reflection of this in future.
Benzer Tezler
- Effects of the migration experience on the psychological well being of the second generation Turkish (lm) migrants
Başlık çevirisi yok
ÜLKÜ TOSUN
- Heimat lund gastland im spiegel der Migrantenliteratur-Anhand der susgewaehlten Autor-Inn-En-
Başlık çevirisi yok
ŞEREF ATEŞ
- Şefik Hüsnü Değmer: Türkiye sol hareketi içindeki yeri ve görüşleri
Şefik Hüsnü Değmer: His place in left movement of Turkey and his ideas
ÖZGE UNSUR
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMÜR SEZGİN