Dursun Akçam'ın romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in Dursun Akçam's novels
  1. Tez No: 317496
  2. Yazar: AYSEL ASLANBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dursun Akçam, roman, toplumcu gerçekçilik, Almanya, yerellik, Dursun Akçam, novel, socialist realism, Germany
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dursun Akçam, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında 1960-1980 döneminde eserler verir. Bu çalışmada, roman, öykü, anı türünde eserler veren yazarın romancılığı ele alındı.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazarın yaşamı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi.Çalışmanın temelini oluşturan ikinci bölümde Dursun Akçam'ın roman türündeki 4 eserini yapı ve izlek bakımından inceledik. Romanlar yapısal ve izleksel kurgusu incelenirken roman teorisinden yararlandık. Bunun yanı sıra sosyoloji, psikoloji ve tarih gibi bilim dallarından da faydalandık. Dursun Akçam 1975- 2002 yılları arasında dört roman kaleme yazar. Almanya'ya sürgüne gönderilen yazar on yıl kaldığı Almanya'da iki roman kaleme alır. Türkiye'ye döndükten sonra da otobiyografik roman diyebileceğimiz son romanını yayımlar. Eserlerini toplumcu gerçekçi bakış açısıyla kaleme alır. Romanlarında bireysel izleklerden çok toplumsal izlekleri işler. Akçam'ın romanlarını kendini gerçekleştirme, başkaldırı, sömürü, yabancılaşma gibi toplumsal izlekler açısından ele almaya çalıştık. Romanlar yapı ve izlek bakımından incelendikten sonra romanlardaki ortak yapı üzerinde değerlendirme yapmaya çalıştık.Dursun Akçam'ın romancılığı hakkındaki sonuç bölümünden sonra, yazar ve alanla ilgili kaynaklara yer veren kaynakça kısmına yer verdik.
Özet (Çeviri)
Dursun Akçam wrote his works in Turkish Literature of Republican Period between 1960-1980. In this study, the novelist aspect of the writer, who produced works of art in the genres of novel, story and memoirs, has been handled.The study consists of two parts. In the first part, some information about the writer?s life, his literary personality and his works has been given.In the second part, which is the basis of the study, we have analysed Dursun Akçam?s four novels in terms of structure and theme. We have mada use of theory of novel while analysing the structural and thematic construction of the novels. In addition, we have made use of some disciplines such as sociology and psychology. Dursun Akçam wrote four novels between 1975-2002. The writer, who went to Germany after 12 September events, wrote two novels in Germany, where he lived for eleven years. After his return to Turkey, he published his last novel in the genre of autobiographical novel. He wrote his works with a socialist realist point of view. He gave place to social themes more than personal themes. We have tried to evaluate the thematic construction of Akçam?s novels through handling personal themes such as love, self-realization, alienation in addition to the social themes such as rebellion, exploitation, bureaucratic disruption.After the conclusion part about Dursun Akçam?s novelist aspect, we have given place to references part which involves resources about the writer and the area.