İşletim sistemlerinin adli bilişim açısından incelenmesi
Study of operating systems in term of computer forensics
- Tez No: 317545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilişim, Bilgisayar İncelemesi, Bilişim Suçları, Delil Elde Etme, Elektronik Delil, İşletim Sistemleri, Computer Forensics, Computer Crime, Digital Evidence, Obtaining Evidence, Operating Systems
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Adli bilişim, gerek ülkemiz gerekse de diğer ülkeler için gelişimini tamamlamış bir disiplin değildir. Adaletin gerçekleşmesi amacına hizmet eden bu bilim dalı, teknik gelişmelere bağlı olarak kendini yenilemekte ve değişen ihtiyaçlara cevap aramaktadır. Yapılan çalışmada, bilişim suçlarının artış gösterdiği ve adli bilişim'e ihtiyacın arttığı günümüzde, adli bilişim süreci bir bütün olarak ele alınmış ve farklı işletim sistemlerinin sürece etkisinin belirlenilmesine çalışılmıştır.Çalışmanın amacı ve mülakat yönteminin özelliklerine uygun olarak adli bilişim alanında en az 4 yıllık tecrübesi toplam 15 kişi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Ankara Adliyesinde devam etmekte olan davalarda bulunan bilirkişi raporları ile yerli ve yabancı kaynaklar teknik açıdan incelenmiştir.İnceleme sonucunda, adli bilişim alanında yapılan çalışmaların ticari kaygı veya alışkanlıklar gereği belli bir cihaz, yazılım veya işletim sistemine göre hazırlandığı görülmüştür. Bu sebeple elektronik delil elde etme konusunda akademik düzeyde çalışmalar yapılması; panel, oturum, çalıştay ve seminer düzenlenmesinin faydalı olacağı anlaşılmaktadır.Çalışmada işletim sistemleri arasında benzerlik ve farklılıkların tespiti ile adli bilişim çalışmalarına etkisi 9 alt başlık altında incelenmiştir. Ayrıca işletim sistemleri bağlamında adli bilişim uzmanları ve adli bilişim raporları hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.Yapılan çalışma ile standart bir adli bilişim sürecinin bulunmadığı, incelenen bilgisayar medyasına göre farklı uzmanlık bilgilerine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple adli bilişim uzmanlarının bilgi seviyelerini arttırması ve bu bilginin hazırlanan raporlara yansıtması beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
Computer Forensics is a discipline which has not yet completed its maturation process not only in Turkey but also in other countries. The discipline, which serves to the goal of ultimate materialization of justice, is modernizing itself according with technical improvements and trying to find answers to changing needs. This research -while computer crimes are rising and computer forensics needs are increasing everyday- deals with the process of Computer Forensics as a whole and determines different operating systems' effect on the process.Complying with the goal of the study and interview method properties, a total number of 15 people, who have at least 4 years of experience in Computer Forensics field, were interviewed. Furthermore, expertise reports from ongoing law suits at Ankara Courthouse were examined technically, along with both domestic and foreign resources.It was concluded as a result of the examination that; the studies in Computer Forensics field were suitable only with some specific devices, software or operating systems due to commercial affairs or habits. That is why it is understood that it would be beneficial to make academic researches; panels, meetings, workshops and seminars in field of electronic evidence discovery.In this study, similarities and differences of operating systems as well as their effects on computer forensics studies were examined under 9 subtopic. Besides, assessments on computer forensics experts and expertise reports were made in terms of operating systems.With the study, it is understood that a standard computer forensics process does not exist and different expertise knowledge is required depending on the type of computer media examined. That is why, it is expected from computer forensics experts' that they increase their knowledge level and project this knowledge to the reports prepared.